Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Amnesty: Ryssland har dödat hundratals civila i Syrien

Från 2015
Uppdaterad 23.12.2015 09:33.
Amnesty anklagar Ryssland för att ha dödats hundraals civila. En far bär sin skadade son utanför ett sjukhus i Aleppo
Bildtext Amnesty anklagar Ryssland för att ha dödat hundratals civila. En far bär sin skadade son utanför ett sjukhus i Aleppo
Bild: EPA/MAYSUN RE CROP

Mänskorättsorganisationen Amnesty International anklagar Ryssland för att ha dödat hundratals civila i flygbombningar sedan den 30 september. Flygräderna har orsakat massiv förödelse och det kan vara frågan om krigsförbrytelser enligt Amnesty.

Utredare vid Amnesty International har studerat sex olika fall i provinserna Homs, Idlib och Aleppo.

Utredarna intervjuade ögonvittnen och de granskade med hjälp av analyser från vapenexperter video- och bildmaterial som visar följderna av angreppen.

- En del av de ryska flyganfallen ser ut att ha riktats direkt mot civila mål vilket har dödat eller skadat civila. Dessa räder kan visa sig vara krigsbrott, säger juristen Susanna Mehtonen vid Amnesty i Finland.

Vapen som dödar urskiljningslöst

Utredare har också fått tag på bevis som tyder på att Ryssland använder klustervapen och ickeprecisionsstyrda bomber i bostadsområden.

I rapporten finns även bevismaterial som tyder på att ryska myndigheter kan ha ljugit för att dölja skador på en moské vid ett luftangrepp och på ett fältsjukhus vid ett annat, skriver Amnesty i sin rapport.

Dessa räder kan visa sig vara krigsbrott

Susanna Mehtonen, Amnesty International

- Vissa ryska flyganfall tycks ha attackerat civila eller civila objekt genom att anfalla bostadsområden där det inte finns några uppenbara militära mål, samt till och med sjukhus, vilket har lett till dödsfall och skador på civila, säger Philip Luther, chef för Amnestys Mellanöstern- och Nordafrikaavdelning.

- Sådana attacker kan utgöra krigsbrott. Det är mycket viktigt att misstänkta övergrepp utsätts för en oberoende och opartisk granskning, tillägger Luther.

Enligt Amnesty visar utredningen att inga militära mål eller soldater fanns i omedelbar närhet till de områden som anfölls.

Det tyder på att attackerna kan ha brutit mot internationell humanitär rätt och kan i vissa fall utgöra krigsbrott, skriver mänskorättsorganisationen.

Det ryska försvarsministeriets fotografi av en bomb där det står "för vårt folk." Bilden är från en flygbas i Latakia som används av det ryska flygvapnet.
Bildtext Det ryska försvarsministeriets fotografi av en bomb där det står "för vårt folk." Bilden är från en flygbas i Latakia som används av det ryska flygvapnet.
Bild: EPA/RUSSIAN DEFENSE MINISTRY PRESSSERVICE

Attacken i Ariha

Amnesty beskriver ett omskrivet fall i provinsen Idlib i höstas då tre missiler dödade 49 civila på några sekunder på en livlig gata i staden Ariha.

Attacken som inträffade på en söndag ledde till ett blodbad berättar ögonvittnen.

- Folk skrek, luften luktade bränd, allt var ett kaos. I närheten fanns en grundskola där barn flydde ut i panik. Det fanns huvudlösa kroppar överallt, säger den lokala medieaktivisten Quradi al-Ghazal.

Han berättar hur han såg en kvinna som satt bredvid 40 kroppar som hade lagts i rad. Kvinnan hade förlorat sin man och tre barn i attacken.

Ryssland förnekar eller kommenterar ej

Amnesty noterar att de ryska myndigheterna har hävdat att deras väpnade styrkor endast har angripit "terroristmål".

Efter vissa av anfallen har Ryssland bemött rapporter om civila dödsfall genom att förneka att man dödat civila, efter andra anfall har responsen varit tystnad, skriver utredarna.

Sedan ett ryskt stridsflygplan sköts ned av det turkiska luftvapnet den 24 november, har det ryska försvarsministeriet släppt ännu mindre information om sin kampanj i Syrien än vad det gjorde innan händelsen.

- Ryssland måste upphöra med urskiljningslösa och andra rättsstridiga anfall. De måste sluta med all användning av klustervapen och sluta släppa bomber över civila områden, säger Philip Luther.

Diskussion om artikeln