Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Tom Tiainen skrev roman utan text

Från 2015
Uppdaterad 23.12.2015 08:47.
Författaren och konstnären Tom Tiainen
Bildtext Författaren och konstnären Tom Tiainen skrev en roman utan text. Läsarna får omvandla bilderna till text i sitt inre, säger han.
Bild: Yle/ Kjell Vikman

Tom Tiainen i Karleby gav ut boken "Neri" på svenska dagen i höstas. Boken är tvåspråkig, baksidetexten finns på svenska och finska.

I övrigt består boken enbart av bilder, av Tom Tiainens egna teckningar.

Tom Tiainens nya bok "Neri"
Bild: Yle/Evert Rönnqvist

Boken handlar om en före detta cirkusartist som bor tillsammans med sin dotter Neri i Neristan i Gamlakarleby. Bakom sig har han en karriär som cirkusartist.

Hans fru, som också är cirkusartist, dör i samband med en olycka. Han skadas själv i samma olycka och karriären är över för hans del.

Olyckan har en koppling till de duvor som används i ett cirkusnummer och efter den dagen kan han inte tåla duvor. Dottern Neri tycker däremot om duvor.

Bara bilder i boken

Tom Tiainen började sitt bokprojekt 2011. Projektet skulle ta två år vid sidan av det vanliga arbetet men det tog fyra år.

Det var tänkt att bli en vanlig bok från början men projektet ändrades till text och bild för att till slut enbart bestå av bilder.

Bilder ur Tom Tiainens nya bok "Neri"
Bild: Yle/Evert Rönnqvist

Slutresultatet är en bok på 300 sidor som består av en bild per sida som för handlingen framåt.

- Det är en omvänd process, mina läsare omvandlar bilderna till text i sitt inre, säger Tom Tiainen.

Tom Tiainen har fått feedback från personer som i vanliga fall inte läser böcker.

- En äldre man fick boken till farsdagspresent men han blev irriterad eftersom de borde veta att han inte läser böcker. Mannen öppnade ändå boken och läste den långt in på natten och tog genast kontakt efteråt. Han var så glad när han hittat en bok han kunde läsa från pärm till pärm, säger Tom Tiainen.