Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Kim Dotcom kan utlämnas till USA

Från 2015
Uppdaterad 23.12.2015 09:01.
Kim Dotcom. Bilden tagen 2012 då han släpptes fri mot borgen.
Bildtext Kim Dotcom. Bilden tagen i februari 2012 då han släpptes fri mot borgen.
Bild: EPA/DAVID ROWLAND

Det finns inga juridiska hinder för Nya Zeeland att lämna över den tysk-finska IT-företagaren Kim Dotcom till USA. Dotcom står åtalad för en rad olika brott i USA och riskerar upp till 20 års fängelse.

En domstol i Nya Zeeland har slagit fast att det rent juridiskt går att utlämna Dotcom till USA.

Men både Dotcom och tre andra målsägande i processen har redan överklagat beslutet och hoppas att det ska tas upp i landets högsta domstol.

Hårda anklagelser

I USA anklagas Dotcom för brott mot upphovsrätt, pengatvätt och utpressning. Enligt åklagare i USA har Dotcom via sin populära fildelningssajt Megaupload lagrat och spridigt upphovsrättsskyddat material i en massiv skala.

Fildelningen ska enligt amerikanska myndigheter ha orsakat förluster på över 500 miljoner dollar för upphovsrättsinnehavarna, det vill säga skivbolag, tv-bolag, filmbolag och andra aktörer inom underhållningsindustrin.

I USA kan Dotcom dömas till fängelsestraff på upp till 20 år för sina brott. Dotcom själv nekar till alla anklagelser.

Utdragen process

Kim Dotcom har varit i blåsväder i nästan fyra år. Processen drog igång den 19 januari 2012 då amerikanska myndigheter stängde ner Megaupload. Dagen därpå, den 20 januari 2012, greps Dotcom av polis i Nya Zeeland på begäran av en amerikansk åklagare.

Efter att domstolsbeslutet om utlämningen kom sade Dotcom att han inte har några planer på att lämna Nya Zeeland. Hans försvarsadvokat Ron Mansfield sade att försvaret håller hoppet uppe men att processen kan komma att dra ut flera år till.

- Vi har inte förlorat loppet, bara kommit över startlinjen.

Efter domstolsbeslutet skickade Dotcom själv ut en lugnande tweet:

"Tack för allt ert stöd. Kampen fortsätter. Njut av julhelgen. Jag är glad över att vara med mina barn. Det finns större saker än upphovsrätt. :-)"

Kim Dotcom har ett dubbelt medborgarskap i Finland och Tyskland. Dotcom är född och uppvuxen i Tyskland men hans mor är finsk.

Diskussion om artikeln