Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Julmusiken för dig som hört allt

Från 2015
Uppdaterad 23.12.2015 11:36.
Glasfönster i Stille Nacht Kapelle i Oberndorf
Bildtext Glasfönster i Stille Nacht Kapelle i Oberndorf. På samma plats stod tidigare St.Nikolaus-Kirche, där Franz Grubers Stilla Natt framfördes för första gången 24.12.1818.

Julmusik finns det ju mycket av. Och vad är väl trevligare än det! Men om ni känner att ni redan har börjat tröttna på de mest sönderspelade julsångerna kan ni inhämta lite ny inspiration med de här låtarna som Svenska Yles musikredaktion har valt ut. God Jul önskar vi er alla!

Henrik Svahn, redaktör för Fokus på och Café Continental

Tarjeta de Navidad med Gilberto Santa Rosa.

Här kommer ett julkort från Puerto Rico. Gilberto Santa Rosa, Puerto Ricos ledande salsero, bjuder på en karibisk jul med heta tropiska rytmer mellan de tindrande granarna.

Kjell Ekholm, redaktör för Fokus på

Allt från de tider då han producerade skivor (bland andra Elvis Costello) har jag varit en stor beundrare av Nick Lowe. Hans minimalistiska sätt att uttrycka sig och göra låtar gör att de små livsanekdoterrna blir personliga och charmiga. Det här är historien om den stackare som på grund av ymningt snöfall måste fira julen på ett flygfält.

Här är Nick Lowe, med låten Christmas At The Airport:

Mårten Holm, redaktör för Kaffekvarnen och Vega Folk

Balladen om briggen Blue Bird av Hull, en visa av Evert Taube.

Evert Taube påstod att det här var en sann händelse berättad av Fritiof Andersson, vars fader var med i räddningsbåten när besättningen skulle räddas julaftonen 1872. Men det tvistar de lärda om.

De som har forskat i saken påstår att det är en berättelse som består av flera olika händelser. Evert påstod att det var svår storm den dagen men enligt SMHI – Sveriges meteorologiska och hydrologiska instituts arkiv - rådde det då måttlig vind och temperaturen var 2-3 plusgrader julaftonen 1872.

Flera olika artister förutom Evert har sjungit in den på skiva. För att nämna några; Stefan Ljunqvist, Olle Adolphson, Imperiet, Sofia Karlsson.

Benny Törnroos, redaktör för Fonden och Covers

Mitt val faller för Koppången, ett lite märkligt namn för en sång. Den heter inte Koppsången vilket många tror. Koppången är ett naturreservat med myrar och vidsträkta skogar i Dalarna. Per-Erik Moraeus, bosatt intill området och ledande eldsjäl i Orsa spelmän skrev låten för fiol när Koppången blev ett fredat område. Senare fick låten text av Py Bäckman och idag kan sången nästan betraktas som en psalm. Den sista versen, som sällan sjungs, gör den till en julsång. Koppången är en otroligt fin och mångbottnad sång, som passar i alla tänkbara livsskeden.

Här framförs Koppången av Helen Sjöholm:

Michael Cronström , redaktör för Fokus på och Kors och ters

Jag vill tipsa om All I want for Christmas, med Macy Gray.

Macy Gray påminner oss om att det finns viktigare saker att önska sig än förmål.

Monica Eklund, producent för musikjournalistiken på Svenska Yle Fakta och fiktion

Det här är en låt som säkert många som sjungit i kör känner till - den tyska kompositören Franz Biebls Ave Maria från 1964. Det här är låt som är så vacker så klockorna stannar. Som gammal körnörd och med förkärlek för perfekt framförd accapellasång gillar jag speciellt den amerikanska vokalgruppen Chanticleers version av Ave Maria. Chanticleer var också den grupp som i tiderna gjorde låten känd.