Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Helsingforspolisen vill ge invandrarunga sommarjobb

Från 2015
Uppdaterad 23.12.2015 14:25.
Ärm på polisuniformen.
Bildtext Bara enstaka polis i Helsingfors har invandrarbakgrund, trots att 15 procent av invånarna har det.
Bild: Yle/Sofia Schleutker

Polisen behöver fler arbetstagare med invandrarbakgrund. I Helsingfors inleds nu en kampanj där polisen erbjuder invandrarunga sommarjobb och praktikplatser för att öka på intresset för yrket.

Det är Lännen Media som skriver om den tvååriga kampanjen. Helsingforspolisen ska erbjuda sommarjobb, praoplatser och praktikplatser åt elever och studerande med invandrarbakgrund.

Tanken är att skapa en positiv uppfattning om polisen bland personer med invandrarbakgrund, så att de sedan söker till polisutbildningen.

- Tanken är att skapa en positiv uppfattning om polisen bland personer med invandrarbakgrund, så att de sedan söker till polisutbildningen, säger biträdande polischef Ilkka Koskimäki.

Ska också minska på fördomar

Kampanjen är en del av arbetet för att minska på de fördomar som kan finnas mot polisen, särskilt bland invandrarna.

- Det finns många fördomar om polisyrket. Bland annat kan det i invandrarsläkter finnas en uppfattning om att polisen inte går att lita på. Vi vill göra klart att polisen är omutbar, finns till för människorna och är en god arbetsplats, säger Koskimäki.

I Helsingfors finns bara enstaka poliser med invandrarbakgrund i dag, trots att femton procent av invånarna har invandrarbakgrund.

Polishuset i Vanda

Finlands invandrartätaste stad saknar poliser med invandrarbakgrund

Antalet poliser som har rötter i en annan kultur är ytterst få i huvudstadsregionen. I Vanda är andelen personer med ett annat modersmål än finska eller svenska högst i landet, men enligt Vandapolisen finns det inte en enda polis med invandrarbakgrund vid polisenheten.