Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Sju miljoner kilo skinka - så här konsumerar vi under julen

Från 2015
Jultomte på senatstorget i Helsingfors 4 december 2015.
Bildtext Julgubbe på Senatstorget i Helsingfors då julmarknaden öppnades den 4 december.

Den finländska julen kostar i genomsnitt ungefär 517 euro. Största delen av summan går till julklappar.

Yle Uutiset har listat vad vi sätter pengarna på under julhelgen. Informationen är hämtad från Alko, Posten, Ev. Luth. Kyrkan i Finland, Förbundet för finländskt arbete, Samsung, Taloustutkimus, Teosto och Statistikcentralen.

Julhandeln populäraste förberedelsen

Att skaffa julklappar är det populäraste sättet att förbereda sig för julhelgen. 65 procent av finländarna skaffar julklappar, 57 procent julstädar och hälften besöker gravgården inför julafton. Endast 5 procent av finländarna struntar helt i att förbereda sig inför julen.

Julhandeln inleds i köpcentret Jumbo i Vanda den 15 november.
Bildtext Julhandeln drog i gång redan i mitten av november. Bilder från köpcentret Jumbo i Vanda den 15 november.

Den finländska julen kostar över 500 euro

Den finländska julen uppskattas kosta i genomsnitt 517 euro per hushåll. Av den här summan läggs i genomsnitt 311 euro på julklappar. För barnfamiljer blir julklapparna snäppet dyrare, i genomsnitt 376 euro.

Inhemsk skinka säljer bra

Sju av tio hushåll äter skinka på julen. Totalt äter finländarna 6-7 miljoner kilo skinka på julen. De flesta, 93 procent, köper en inhemsk skinka men bara 1,5-2 procent väljer en ekologisk julskinka. Här hittar du tips på hur du kan minska matsvinnet under julen.

Dansk julskinka
Bildtext Över 1 kilo skinka per person. Så mycket sätter finländarna i sig under julen.

Över en miljon granar sågas ner

Ungefär hälften, 54 procent, av de finländska hushållen skaffar julgran. Totalt blir det 1,5 miljoner träd. Av dem är drygt en miljon inhemska granar. Yles undersökning visar att priset på granarna varierar kraftigt mellan olika regioner.I Helsingfors kan en gran kosta upp till 120 euro medan man på andra håll kan komma undan med 15 euro.

Julgransförsäljning vid Åbo domkyrka.

Miljontals rödvinsflaskor på några veckor

Under julen ökar försäljningen av rödvin med 143 procent. På två veckor kring jul köper finländarna uppskattningsvis 2,6 miljoner liter rödvin.

37 miljoner julkort

Finländarna skickar i år runt 37 miljoner julkort. Antalet julkort har ändå minskat med tiden. År 1995 skickade vi hela 50 miljoner julhälsningar med post.

Kvinnorna står i köket

Jämställdhetsproblem syns också kring julhelgen då kvinnorna sköter merparten av förberedelserna inför festligheterna. Störst skillnad i arbetsinsatsen mellan könen är det i julbaket. 59 procent av kvinnorna bakar under julen medan endast 19 procent av männen gör det.

Kvinnorna dominerar också i uppgifter som att skaffa julklappar, städa och planera julmiddagen. Att skaffa julgran hör till de uppgifter som männen för det mesta sköter om.

Psalm toppar låtlistan

Den populäraste julsången i Finland är psalmen Giv mig ej glans, skriven av Zacharias Topelius år 1887. Psalmen är den sång som framförts på flest julkonserter under 2010-talet. X3M har listat de pinsammaste julsångerna.

Åbo Domkyrka med julgranen 2010
Bildtext Julfreden sänds direkt från Åbo på julafton.

Julfreden lockar tv-tittare

Julfreden som traditionellt utlyses på Gamla stortorget i Åbo är det populäraste tv-programmet på julafton. Programet sänds i Yle TV1 och på Arenan klockan 11.45 på julafton.

Kontrasten till Sveriges populäraste tv-program under julafton är stor. Där har det i flera hem blivit tradition att se Disneyprogrammet "Kalle Anka och hans vänner önskar God Jul" på tv under julafton.

Text: Jenni Frilander och Juha Rissanen
Översättning: Niklas Evers