Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Mellandagarna - filmmaraton i Helsingfors, teater i Vasa

Från 2015
Susanne Marins, Tove Qvickström och Tinja Sabel i "Tre systrar och en berättelse".
Bildtext Tre systrar och en berättelse går på Wasa Teater.
Bild: Wasa Teater/ Frank A. Unger

Några fina tips på vad du kan göra under mellandagarna runt Svenskfinland.

Vad ska du göra under mellandagarna, speciellt om du har lov? Det finns en gräns för hur länge du orkar sitta hemma med familjen, och redan några dagar efter julaftonen funderar du på att rymma hemifrån.

Som tur är, har vi några tips åt dig på vad du kan göra under mellandagarna om du befinner dig i Österbotten, huvudstadsregionen eller Åboland. Varsågod!

Zumba, teater och film i Österbotten

Wasa teater
Bildtext Wasa Teater har öppet under mellandagarna.
Bild: Yle/Patrick Stenbacka

Jakobstad

Under julen åt du ungefär sexhundra gröna kulor och femton paket praliner. De smakade gott i stunden, men nu känner du dig som ett svin.

Var inte orolig, måndag 28 december har du en bra chans att börja motionera igen. I TT-hallen i Jakobstad ordnas det zumba och annan motion för hela folket. Första passet börjar 18.00. Ta dig till Jeppis och dansa bort dina kilon och dina bekymmer.

Vasa

I Vasa är det kultur som gäller. Wasa Teater har öppet tisdag 29 och onsdag 30 december, och pjäsen som visas heter Tre systrar och en berättelse. Den handlar om tre kvinnor och deras drömmar, och handlingen utspelar sig i efterkrigstidens Finland. Om du vill strunta i motion och fortsätta att äta choklad medan du njuter av kultur, då är det bara att ta dig till Vasa.

Närpes

Närpes satsar på film under mellandagarna. Om du inte ännu har sett den nya Star Wars-filmen, kan du hoppa i bilen och köra till Närpes. Star Wars: The Force Awakens visas i Frans Henriksonssalen 27 december.

Om sci-fi inte riktigt är din genre kan du i stället se filmen Min lilla syster. Den visas dagen innan på samma plats.

Besök Åbo slott tillsammans med tomtar

Åbo slott i kvällsbelysning.
Bildtext Ta tomterundan på Åbo slott.
Bild: Yle/Patrick Stenbacka

Om du befinner dig nära Åbo under mellandagarna, kan du besöka Åbo slott. Det blir ingen vanlig rundvandring eftersom guiderna kommer att vara tomtar. Det här kan vara speciellt kul om du har barn i familjen, eller om du i smyg älskar tomtar. Tomterundan hålls ända fram till 27 december.

Om du har fått nog av tomtar och allt som har med julen att göra, kan du i stället ta dig till Biologiska Museet i Åbo. Där får du lära dig vad djur gör under den mörka vintertiden. All information berättas i form av en saga, vilket kan vara perfekt för dig som vill bli av med julstressen.

Helsingfors bjuder på filmmaraton, västafrikansk musik och en japansk ungdomsorkester

Finlandiahuset
Bildtext Finsk klassisk musik spelad av en japansk orkester, anyone?
Bild: Yle

Om du älskar filmer, ska du delta i ett filmmaraton som ordnas i Tennispalatsen. Dörrarna öppnas söndag 26 december klockan tio, och de visar filmer utan paus i 38 timmar. Du kan gå och se på nyaste Star Wars- och Hunger Games-filmerna. Du har också chansen att gå på förhandsvisningar av filmer som har premiär lite senare, såsom Steve Jobs och Deathgasm.

Om du vill strunta i filmer och njuta av musik i stället, kan du ta dig till Svenska Teatern. 26 och 28 december kan du festa loss med västafrikanska rytmer tillsammans med bandet Raka Bananer.

Det mest intressanta kommer att hända i Finlandiahuset. 26 december är det All Japan High School Wind Orchestra som kommer att uppträda, och de kommer att spela finska klassiker såsom Finlandia. Som namnet säger, kommer ungdomsorkestern från Japan, och de spelar mest blåsinstrument.

Om du vill se en blandning av dessa fina kulturer, då är det bara att befinna dig i Finlandiahuset under mellandagarna.