Chokladsäsongen tömde hyllorna i Borgå
Den senaste månaden har julhandeln varit i full gång. Åtgången på choklad har varit mycket stor i Finlands chokladhuvudstad Borgå.
Företagaren Petri Sirén vid Petri's chocolate room gillar att kalla Borgå för Finlands chokladhuvudstad. Ingen annanstans finns det lika många chokladtillverkare, i alla fall inte om man ser till folkmängden i staden.
Sirén flyttade sin chokladbutik och chokladverksamhet till Borgå i våras. I takt med att Borgå stad allt mer marknadsför sig som en julstad med goda shoppingmöjligheter drar förstås också chokladtillverkarna nytta av det.
Kö utanför affären
Under luciaveckoslutet ordnades inte mindre än fem olika julmarknader i Borgå, vilket lockade också långväga gäster.
Utanför Brunbergs affär i Gamla stan ringlade en flera meter lång kö och hyllorna gapade tomma i både Brunbergs och Petri’s chocolate rooms affärer när handeln gick som hetast.
Petri Sirén som för första gången upplevde julkommersen i Borgå var imponerad.
- Tänk att det kommer busslaster från både Uleåborg och Kajana för att uppleva Borgå i juletid. Men jag är inte förvånad över att Gamla stan i Borgå lockar folk, så fint som den är dekorerad med julljus och pynt i butiksfönstren, säger Sirén
Företagare Peter Westerlund hade också kö vid Lilla chokladfabriken intill domkyrkan.
- Vi hade kö hela vägen ut ända från att vi öppnade tills vi stängde. Men vår butik är bara nio kvadratmeter stor. Kommer fem personer in är det redan fullt.
Långa anor som godisstad
Westerlund är förbryllad över att man nu börjat tala om Borgå som en chokladstad. Han menar att staden alltid varit en godisstad. Hans företag grundades för tio år sedan, medan Brunberg funnits i Borgå i över 140 år.
Petri Sirén tycker att man gärna kunde sätta ännu mer resurser på att förstärka Borgås ställning som chokladhuvudstad, men åtminstone Peter Westerlund är nöjd med hur handeln går redan nu.
- Under åren jag haft min chokladfabrik har jag fått många stamkunder, en del så långväga som från andra håll i Europa. Eftersom jag bara säljer lokalt i min lilla butik är jag inte intresserad av att växa.
Julsmaker och kvalité
Till julen är det kvalitet framom kvantitet som gäller i chokladhandeln, säger Petri Sirén vid Petri’s chocolate room.
Peter Westerlund vid Lilla chokladfabriken vet att handgjorda praliner går åt året om och satsar på säsongssmaker.
- Julsmakerna apelsin-nejlika, pepparkaka och rödvinsglögg går bra åt, säger Westerlund.