Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Våren kommer och ejdertippningen i Hangö är igång

Från 2015
Uppdaterad 23.12.2015 18:01.
Ett ejderpar som simmar.
Bildtext Ådan (honan till vänster) med sin guding (hanen).

Man kan tro att en varm vinter är bra för sjöfåglarna, men så enkelt är det inte. Bland annat ejderns favoritmat får sämre kvalitet.

Vintern har varit ovanligt varm och vårlik vilket kan påverka sjöfåglarna. När den första ejdern dyker upp ska nu allmänheten gissa då Hangö fågelstation och forskningsinstitutet Aronias ejderteam ordnar den femte ejdertippningen.

- Ju varmare vinter desto tidigare anländer ejdrarna, säger Markus Öst som akademilektor i miljöbiologi vid Åbo akademi och ejderexpert.

Han tipsar därför om att inte lägga gissningen så sent i år.

Om vintern har varit varm har ejdrarna kommit i februari medan de kommit så sent som i april om vintern varit kall.

Tippningen innebär att man ska gissa vilken dag ejdern kommer till Hangö och syns vid Hangö fågelstation och också vilken som är den dagens temperatur. Temperaturen mäts på Tulluddens väderstation klockan 12 på ankomstdagen.

Varm vinter ger fler ungar

En varm vinter betyder också att ejdrarna får fler ungar därför att ådorna är i bättre kondition.

Man skulle då kanske tro att en sådan här varm vinter är bra för sjöfåglar, men så enkelt är det inte.

- Ny forskning visar att blåmusslan mår sämre en sådan här vinter. De förlorar mer energi. Musslorna är ejdrarnas viktigaste föda. Så det kan i själva verket vara dåligt för ejdrarna att matkvaliteten blir sämre, säger Markus Öst.

Ejdern äter danska blåmusslor under vintern

Många sjöfåglar övervintrar numera allt längre norrut på grund av klimatförändringen men tills vidare flyttar ejdern till Danmark för att äta danska blåmusslor på vintern.

Ändrar sig utbredningen av ejdern då klimatet blir varmare?

- Utbredningsområdet ändrar sig knappast eftersom den är väldigt utbredd i Europa. Ejdrarna förekommer alltså där var deras favoritmat blåmusslorna finns, säger Öst.

Häckande ejdrar finns från norra Frankrike och norrut.

- Men det kan ske förflyttningar mellan inre och yttre skärgårdsband, det har man kunna se.

I Finland finns nu cirka 40 000 ejderpar. För 20 år sedan var antalet 200 000 och speciellt de senaste åren har antalet rasat snabbt.

- Ejdern i Östersjön mår ganska dåligt och har minskat mycket kraftigt. De 10 senaste åren har populationen minskat med 50 procent.

EU har därför klassat ejdern som sårbar.

- Populationstrenden är oroväckande, konstaterar han.

Markus Öst tippar

Men tillsvidare dyker ejdern upp på våra breddgrader. Så vilket datum kommer Markus Öst att gissa på i fågelstationens ejdertippning?

- Jag brukar aldrig ha tur i spel, men jag kan tänka mig lägga in min tippning kring den 20 februari. De senaste åren då det varit varma vintrar så har det varit nära det här datumet.

De senaste åren har årets första ejder anlänt i februari och mars (9.3.2011, 20.2.2012, 16.3.2013, 21.2.2014). Ifjol gissade tre personer rätt datum.

Sista dagen att lämna in sin tippning är den 10 januari 2016.