Tysk julpost: 97267 Himmelstadt
I juletider är det inte endast julgubben i Finland som får ta emot en massa brev. I Tyskland riktar barnen sina brev till det änglalika kristusbarnet Christkind som har sitt postkontor på en till namnet himmelsk plats. Yle nyheter har varit på besök.
Det är bråda dagar på kontoret. Julposten i Himmelstadt har funnits i trettio år och varje år besvarar man omkring 80 000 brev.
– Allt hänger förstås ihop med namnet. Christkind och himmel hänger ju på något sätt ihop, säger Rosemarie Schotte som basar för julposten.
I början av 1980-talet landade ett brev adresserat till Christkind på postfilialen i Himmelstadt. Den dåvarande posttjänstemannen visste inte vart han skulle leverera brevet, så han besvarade det i stället.
Efter att det hela blev en nyhet, började det droppa in fler brev och fler brev och ännu fler brev.
Julklappsönskemål...
Emilia och Laura har kommit personligen till postkontoret för att lämna in sina brev till Christkind.
– Jag önskar mig en ukulele, ett spel och örhängen, säger Laura.
– Barnen skriver förstås mest om sina julklappsönskemål. Önskemålen riktar sig varje år för det mesta efter det som finns i reklamerna, säger Schotte.
Något direkt löfte om julklappar ger Christkind i Himmelstadt inte. Alla brev får ändå ett skriftligt svar och ibland är Schotte också tvungen att skriva ett par personliga rader.
... och personliga problem
I många av breven skriver nämligen barnen också om vad de går och grubblar på. Så är till exempel krig, fattigdom och problem inom familjen ständigt återkommande teman i breven.
– Om någon i familjen, till exempel pappan har dött, och barnet skriver att han eller hon vill ha pappan tillbaka, brukar jag svara att om du bär på din pappa i hjärtat så kommer han alltid att vara med dig.
Schotte medger att skrivandet ibland är mycket tungt, men hon tycker att det är viktigt att barnens bekymmer och tankar inte förblir ohörda.
Tillsammans med en annan av de frivilliga vid julposten, ser Schotte till att Christkind också tar ställning till barnens personliga problem. I år är dessutom de här breven speciellt många.
– Det hänger ihop med att flyktingar och asylsökande har varit ett viktigt nyhetstema här i Tyskland. Det här har barnen förstås också tagit del av och många skriver därför om saken i sina brev.
– I motsats till hur många vuxna tycker och tänker, skriver barnen inte om flyktingarna som ett problem eller att det kommer för många. Barnen vill främst att flyktingarna ska få hjälp, säger Schotte.