Forskning: "Julstämningen" syns i hjärnan
Hur vet man att det är jul? Enligt dansk forskning ser man det åtminstone i förändringar i vissa delar av hjärnbarken. Den medicinska sajten BMJ skriver om en undersökning där man ville identifiera och lokalisera julstämningen i människohjärnan.
I undersökningen visade man julrelaterade bilder, såsom bider på juleljus och julbakelser till infödda danskar som firar jul. Dessutom fick testpersonerna frågor om sina jultraditioner och julassociationer. Samma tester utfördes på en grupp personer med utländsk bakgrund som inte firar jul.
Deltagarnas hjärnverksamhet undersöktes genom funktionell magnetresonanstomografi. Till slut jämfördes de två testgruppernas hjärnverksamhet statistiskt med varandra på basis av resultaten.
I undersökningen observerade man att bilderna och de julrelaterade frågorna orsakade förändringar i aktiveringen i vissa delar av hjärnbarken hos personerna som firar jul. De delar av hjärnan där förändringarna observerades har tidigare kopplats till andlighet, somatiska sinnen och igenkänning av känslor från ansiktsuttryck. Liknande förändringar observerades inte hos dem som inte firar jul.
Testpersonerna fick inte äggtoddy
Trots att forskningsmetoderna är äkta och sajten där de publicerats är respekterad, skämtar forskarna till det lite: om metoderna säger de bland annat att deltagarna varken fick "äggtoddy eller pepparkakor" före magnetröntgen. Dessutom medger forskarna att testet inte ger svar på om hjärnan reagerar specifikt på julen eller på fest och glädjeämnen överlag.
Julstämningsundersökningen, som publicerades på hösten, är bekant för professor Ritva Vanninen vid universitetssjukhuset i Kuopio. Hon säger att den "gjorts med korrekta metoder" men påminner om att frågeställningen gjorts i lekfull julanda.
Magnetröntgemetoderna som de danska forskarna använt sig av används aktivt inom hjärnforskningen. Vid universitetssjukhuset i Kuopio har man med en liknande teknik undersökt förändringar i hjärnan hos patienter som lider av minnessjukdomar.
Veli-Pekka Hämäläinen, Yle uutiset / Linn Karlsson