Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Rekordmånga franska judar flyttar till Israel

Från 2015
Uppdaterad 25.12.2015 12:44.
Klippmoskén i Jerusalem
Bild: Berthold Werner

I år har fler franska judar emigrerat till Israel än någonsin tidigare. Utvandringen motiveras både med oro för den egna säkerheten och med ekonomiska skäl.

Omkring 7 900 judar har under 2015 flyttat från Frankrike till Israel. Det är en ökning med tio procent från året innan, skriver Reuters. Nyhetsbyråns uppgifter kommer från Jewish Agency, en halvofficiell organisation som uppmuntrar invandring till Israel.

Nyhetsbyrån AFP har fått liknande siffror från israeliska migrationsministeriet.

Yigal Palmor, som är talesman för Jewish Agency, säger att invandrarna har skilda motiv. En del flyttar till Israel av ekonomiska skäl, andra av oro för terrorangrepp, omsorg om den egna säkerheten eller på grund av de judefientliga stämningarna.

Frankrike har ett av de största judiska samfunden i världen, mellan 500 000 och 600 000 personer. Efter att fyra judar i januari mördades vid ett angrepp på en kosherbutik i Paris, uppmanade Israels premiärminister Benjamin Netanyahu Frankrikes och det övriga Europas judar att emigrera.

Vid Jewish Agency räknar man med att invandringen till Israel kommer att fortsätta öka.

Stor invandring från Ukraina och Ryssland

Sammanlagt har Israel i år tagit emot runt 30 000 invandrare. Enligt Jewish Agency är det den högsta siffran på femton år.

Från Ukraina har cirka 7 300 judar utvandrat till Israel i år, och från Ryssland 7 100. Även från Nordamerika har runt 3 500 judar flyttat till Israel.

Israels politik, kallad "aliyah", går ut på att uppmuntra judar från hela världen att flytta dit. Sedan Israel grundades 1948 har landet tagit emot över tre miljon inflyttare.

Israel har idag omkring 8,4 miljoner invånare, av vilka runt tre fjärdedelar är judar.

Diskussion om artikeln