Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Björn Ådahl: Julen identitetsfråga i Hongkong

Hongkongbor väljer julgran

Förra veckan bekräftades det än en gång vad Hongkongborna allra helst gör under sin fritid. En gallup visade att de föredrar att shoppa framom någon annan sysselsättning.

Under de tjugo åren som jag har bott i Hongkong har det skett närmast ofattbart genomgripande förändringar både i stadsbilden och i invånarnas seder och bruk, men en sak har varit konstant.

Gallup efter gallup har fastslagit att en stor del av Hongkongborna helt enkelt älskar att spendera tid i de oräkneliga butikerna här i sin hemstad.

De köper inte bara åt sig själva. Hongkongborna älskar också att ge gåvor både till anhöriga, vänner och kolleger.

Brittiskt arv

Kombinationen av konsumtionsiver och givargjädje är en uppenbar önskedröm för marknadsförare av alla de slag. För dem var det i tiderna antagligen en självklarhet att det var en god idé att utnyttja julen till att ytterligare trappa upp åtgången i butikerna.

Marknadsförarnas uppgift underlättades av att Hongkong förr var en brittisk koloni. Officiellt var julen därför den viktigaste högtiden, och de brittiska kolonialisterna gjorde sitt bästa för att kunna känna sig så hemmastadda som möjligt före och under helgen.

korrekolumn

Julsånger spelades överallt, granar importerades från Nordeuropa och Kanada för att pryda hemmen och allmänna platser utsmyckades med juldekorationer.

En del av dekorationerna var enorma. Flera hundra meter långa elledningar försedda med olikfärgade lampor fästes på många av de högsta skyskrapornas fasader, och ledningarna formades så att de bildade väldiga julgubbar och andra julmotiv.

Få kristna

När Kina övertog Hongkong år 1997 förpliktade sig det styrande kommunistpartiet att inte förändra något under de följande femtio åren. Beträffande julen har partiet definitivt hållit sitt ord, för om möjligt firas julen med ännu större iver än under den brittiska tiden.

Dekorationerna på skyskraporna blir allt mer utstuderade, och i år hörde jag julsånger spelas i butiker redan i början av november. Med tanke på att bara tio procent av befolkningen är kristen kan det här låta överraskande.

Annorlunda kineser

Förklaringen sägs vara den att julen har blivit en viktig ingrediens i Hongkongbornas identitet. Allt fler i synnerhet unga Hongkongbor upplever att de är annorlunda än kineserna som lever på andra sidan av gränsen.

I det övriga Kina är julen inte en helgdag. Majoriteten av kineserna har ingen aning om vad julen egentligen innebär.

Det har inte heller alla Hongkongbor men det hindrar dem inte från att ge varandra presenter. Många passar också på att äta en västerländsk julmåltid.

Kinesiska hamburgare

Välbärgade Hongkongbor är i allmänhet vana vid västerländsk mat. De uppskattar i synnerhet det franska och italienska köket, och de kan välja mellan allt fler högklassiga restauranger som har utarbetat speciella julmenyer.

Det finns också en hel del Hongkongbor som aldrig har ätit annan västerländsk mat än den som man får på amerikanska snabbmatsserveringar. Det finns flera hundra sådana serveringar och man hittar dem i samtliga stadsdelar.

I själva verket är de så vanliga att en del barn tror att de får Hongkongmat när de äter i dem.

Många av de här serveringarna är nu dekorerade med julmotiv medan personalen har tomtemössor på huvudet. De flesta är öppna 24 timmar i dygnet, och julsånger spelas oavbrutet.

Finland gynnas

Julfirandet må vara kommersiellt i överkant men stämningen är onekligen trevligt uppsluppen. Som finländare känns det därför bra att veta att största delen av invånarna förknippar julen med Finland.

När man frågar Hongkongbor var julgubben bor är svaret så gott som utan undantag just precis Finland. Följaktligen har de automatiskt en positiv uppfattning av vårt land, och det är minsann inte fy skam nu när den här delen av världen ekonomiskt blir allt mer viktig

. Björn Ådahl, Hongkong