Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Kinas medelklass allt mer inflytelserik

Från 2015
Uppdaterad 26.12.2015 20:53.
Gymnastikövning i Shanghai

En tysk personbil är företagaren Zou Zhigangs nya ögonsten. Han köpte den efter att hans första son föddes, och han förklarar att han tyckte att hans förra bil var för liten för hans familj.

Zou bor i den sydkinesiska metropolen Shenzhen i en stor lägenhet i ett nytt höghus. Invånarna har tillgång till ett klubbhus med en simbassäng, ett gym och en bastu.

- Den bästa perioden i Kinas historia pågår som bäst. Jag önskar att mitt hemland fortsätter att utvecklas så att fler och fler kinesers levnadsstandard kan förbättras, säger Zou.

Ny världsetta

Zou är en typisk representant för Kinas snabbt växande medelklass. En färsk schweizisk undersökning visar att den i fjol bestod av mer än hundra miljoner människor.

Kina har med andra ord nu för första gången den största medelklassen i världen. Förr toppades statistiken av USA.

I Kina har de som hör till medelklassen en avsevärd köpkraft. En stor del av dem är högt utbildade och de följer noga med skeendet, i synnerhet på sina hemorter.

Lojaliteten på spel

Zous granne, arkitekten Liu Yong, säger att regeringen borde göra mer än hittills för att åtgärda Kinas ökända miljöproblem. I synnerhet den usla luftkvaliteten skapar mer och mer missnöje bland välbärgade kineser, och många vågar nuförtiden delta i demonstrationer mot miljömässigt tvivelaktiga projekt.

Också i övrigt är de som hör till medelklassen i allt högre grad redo att försvara sina intressen. I och med att de har gynnats av kommunistpartiets styre motsätter de sig i regel ändå inte det auktoritära politiska systemet.

Å andra sidan vet partiet att medelklassens lojalitet inte är självskriven, och undviker därför att stöta sig med den. Medelklassen blir således ständigt allt mer inflytelserik i det formellt socialistiska Kina.

Björn Ådahl