Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Präst som satt fången hos IS tror på förhandlingar

Från 2015
Fader Jacob Mourad satt fången hos IS.
Bildtext Fader Jacob Mourad satt fången hos IS.

Den katolska syriska prästen Fader Jacob Mourad tillbringade månader i fångenskap hos terrornätverket IS i Syrien. Han hotades med halshuggning varje dag. Trots det tror han att man kan förhandla med IS.

Mourad har verkat som präst i ett kloster i staden al-Qaryatain i provinsen Homs i mellersta Syrien.

En morgon i maj trängde sig flera beväpnade och maskerade män på motorcyklar in i klostret. De förde iväg Mourad och en annan person som frivilligarbetade i klostret.

I slutet av sommaren erövrades orten av IS.

Hölls fången på en toalett

- Jag blev bunden och jag såg ingenting. Jag blev inföst i en paketbil och vi körde omkring i fyra dagar. Till sist kom vi till IS så kallade huvudstad Raqqa. Där blev en liten toalett mitt hem i 84 dygn, säger Mourad.

Mourad säger att han dagligen utsattes för hot. Han hotades med halshuggning om han inte konverterar till islam. Trots att Mourad hölls avskilt från de andra fångarna visste han mycket väl vilket öde flera av dem gått till mötes.

”Ibland talade de normalt, ibland visade de halshuggningsfilmer”

- De tvingade mig att se på halshuggningsfilmer, säger Mourad.

Mourad säger ändå att han lyckats föra normala samtal med vissa IS-medlemmar. En av dem hade till och med skakat hand med Mourad och satt sig en stund med honom.

- Jag frågade honom varför jag blivit tillfångatagen trots att mitt arbete går ut på att hjälpa fattiga och sjuka. Mannen uppmuntrade mig att tänka på min fångenskap som en "andlig retreat" och bedyrade att jag inte är i fara.

Mourad säger också att andra IS-medlemmar visat ett intresse för kristendomens läror.

Rymde med hjälp av vänner

Mourad lyckades slutligen rymma från IS fångenskap. Enligt honom själv fick han hjälp av muslimska vänner. Han vill inte gå närmare in på ämnet.

Under Mourads tid i fångenskap hade IS erövrat orten där Mourads kloster ligger beläget. I området finns en syrisk-kristen församling med några hundra medlemmar.

Han fick återvända till al-Qaryatain där han som ledare för församlingen försattes i en typ av kollektiv fångenskap. Församlingen får verka i den så kallade Islamiska staten men med kraftigt begränsad rörelsefrihet. Församlingen måste också betala skatt till IS.

Enligt BBC hade IS beslutit om saken på högsta nivå inom organisationen med ledaren Abu Bakr al-Baghdadi.

Vapen fungerar inte mot IS

Då Mourad får frågan om vad han tänker om IS och kampen mot terrornätverket blir han fundersam. Han ser sig själv som en präst i första hand och anser att en präst som lever ett enkelt liv inte ska ge råd åt politikerna om hur krisen i Syrien ska lösas.

- Av egen erfarenhet vet jag att man kan förhandla med IS och det måste man också göra. Jag har vigt mitt liv till att föra fram dialog mellan olika grupper och religioner.

Han tar upp klostret Mar Elian där han bott som ett gott exempel på samverkan mellan religioner. Klostret har bland annat tagit emot människor på flykt oberoende av vilken religion de hör till.

Han tror inte heller att det går att besegra IS med militära medel. Det måste gå att hitta en lösning på annat håll.

- Våld föder endast mer våld. Jag tror att det i varje människa finns något gott och att det är det vi måste hitta, säger Mourad.

Flyktingar i nöd

Mourad påpekar också att man i Europa - som i år handskas med den värsta flyktingsituationen sedan andra världskriget - bör förstå att det är fullständigt omöjligt att leva ett människovärdigt liv i de områden som IS kontrollerar, och att flyktingarna från de här områdena verkligen flyr för sitt liv.

- Alla är offer för kriget - oberoende av religion. Det finns inga krig mellan religioner. Religioner används som slagträ i krig, säger Mourad.

Ursprungsmaterialet för artikeln bygger på mötet mellan Petri Burtsov och Fader Maroud i Rom i december (Yleuutiset)