Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Irakiska regeringsstyrkor på väg att segra över IS i Ramadi

Uppdaterad 27.12.2015 18:50.
En medlem av regeringstrogna styrkor ser ut över Hoz-stadsdelen i Ramadi i Irak under regeringens offensiv mot IS
Bildtext En medlem av regeringstrogna styrkor ser ut över stadsdelen Hoz i Ramadi

Irakiska regeringsstyrkor säger sig ha tagit kontrollen över administrationskomplexet i staden Ramadi och är på väg att säkra en strategiskt och psykologiskt viktig seger över Islamiska statens jihadister. IS intog Ramadi i maj.

IS-krigarna har bjudit på hårt motstånd med hjälp av krypskyttar, självmordsbombare, minor och dolda fjärrutlösta sprängladdningar.

Sunnidominerade Ramadi är Anbar-provinsens huvudstad och ligger ett hundratal kilometer väster om Iraks huvudstad Bagdad. Ända sedan USA invaderade Irak 2003 har området varit ett fäste för sunnimuslimskt motstånd och extremism.

Offensiven mot Ramadi har skötts av irakiska specialstyrkor, med understöd av lokala sunnimuslimska stammar och av amerikanskt stridsflyg.

Här har armén undvikit att använda sig av shiamilis i striderna. Shiamilis har tidigare spelat en central roll exempelvis i återerövringen av staden Tikrit från IS i våras, men shiamiliser har också gjort sig skyldiga till övergrepp mot sunnimuslimsk lokalbefolkning.

Både Irak och USA har understrukit att man måste inta Ramadi, innan det är möjligt att försöka återerövra Iraks näst största stad Mosul som intogs av IS i fjol somras.