Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Stor blodbrist efter julhelgen

Från 2015
Provrör med blod
Bild: Marja Helander/Röda korset

Röda Korsets blodbank håller på att sina efter julhelgen. Blodgivningsbyråerna i hela landet öppnade på söndagen eftersom nästan alla blodgrupper behöver fyllas på.

Att Röda Korsets blodtjänst håller öppet en extra dag efter julhelgen är inte ovanligt. Blodlagren håller bara i fem dagar och därför kan inte blodgivningsbyråerna hålla stängt mer än tre dagar åt gången. På söndagen öppnade alla tio blodgivningscentraler i landet.

Linda Holmström, sjukskötare vid blodtjänsten, säger att bristen på blod är större än vanligt efter julledigheten.

– Efter helgen ser läget faktiskt lite sämre ut. Det lönar sig för var och en att gå och kolla på våra nätsidor vad den egna blodgruppens situation är.

Blodgivare med O- speciellt välkomna

Speciellt välkommet är som vanligt den sällsynta blodgruppen O-, det så kallade nödblodet som kan ges till alla patienter.

Blodtjänstens hemsida 27.12.2015
Bildtext Röda Korsets blodtjänst visar på söndagen att fem av åtta blodgrupper behöver fler blodgivare än normalt.
Bild: Niklas Evers

– Blodgivningen tar inte speciellt länge. Det kan vara överstökat på en halv timme och på den tiden har du i bästa fall hjälpt tre människor, konstaterar Holmström.

Blodtjänsten räknar med att blodgivningsbyråerna lockar tillräckligt många donatorer under söndagen. Då mellandagsrean kör igång och folk rör på sig efter julhelgen är steget lägre till att ge blod. Holmström avråder ändå mellandagsshoppare avstår från att shoppa eftersom blodgivningsprocessen kan vara utmattande.

Ständig jakt på nya blodgivare

Det är främst unga kvinnor som är duktiga på att donera blod, säger Susanne Ekblom-Kullberg, läkare vid blodtjänsten.

År 2014 hade Röda Korsets blodtjänst 127 000 olika blodgivare som tillsammans gav 216 000 helblodgivningar. Antalet har minskat i jämn takt de senaste åren (år 2004 fick blodtjänst till exempel 280 000 helblodgivningar) men minskningen förklaras av att sjukhusen dragit ner på sin användning av röda blodkroppar.

Det behövs ändå ständigt nya blodgivare och blodtjänsten är speciellt intresserat av återkommande donatorer som kan garantera en jämn insamling.

– Jag tänkte att jag måste hjälpa eftersom jag själv en gång fått blod. Det är en gåva, säger Pirjo Toivanen, som själv har gett blod 16 gånger.

Pirjo Toivanen ger blod efter julghelgen.
Bildtext Pirjo Toivanen har gett blod 16 gånger.
Bild: Niklas Evers

Jyrki Wahlstedt har själv gett blod nästan 60 gånger i 40 års tid. Han säger att han kunde ha gett mycket mer men poängterar att det är relativt mycket blod han gett.

– Jag har aldrig själv behövt en blodtransfusion men jag vet att det är mycket viktigt. Därför ger jag blod, det är ändå inte så besvärligt.

Behovet stort också inför nästa helg

Röda Korsets diagram över blodsituationen visar på söndagen att fem av åtta blodgrupper behöver flera blodgivare än normalt.

Det är trombocyterna, eller de så kallade blodplättarna, som snabbast tar slut i lagren. Trombocyterna stoppar blödningar och leker sår men är användbara bara i fem dagar innan de förstörs. Därför ordnar Blodtjänsten extra blodgivningsdagar under helger som är längre än tre dagar.

Någon katastrofal situation är det ändå inte frågan om i nuläget, säger Susanne Ekblom-Kullberg vid blodtjänsten. Men det är viktigt att lagren fylls på, speciellt då blodtjänsten är stängd under nyårshelgen igen.

– Vi har ännu ett lager för några dagar. I allmänhet räcker ju lagret i en knapp vecka. Sedan är det ju en utmaning att vi nästa vecka igen har ett tre dagar långt veckoslut, säger Ekblom-Kullberg.

Efterfrågan på nytt blod kommer alltså att vara stor åtminstone i en vecka framåt. På Blodtjänstens hemsida kan du se vilka blodgrupper som är i störst behov av påfyllning.

Diskussion om artikeln