Hoppa till huvudinnehåll

Yle Fem

En stolt tradition på utdöende

Från 2015
Uppdaterad 29.12.2015 10:29.
Danska hantverkshistorier - Spela upp på Arenan

I Danmark hyllar man sin stolta hantverkarhistoria och sin design, men samtidigt blir hantverkarna allt färre. Vad händer med kreativiteten och med kunskaperna när allt färre utövar hantverken, när vi inte längre utbildar exempelvis skomakare och när designprodukterna produceras i låglöneländer?

I serien Danska hantverkshistorier träffar vi i varje avnitt en eldsjäl som brinner för att upprätthålla hantverkskunskaperna. I tur och ordning är det snickaren Teis Abrahamsen som brinner för finsnickeri och gillar kundernas utmaningar, cykelmakaren Rasmus Gjesing som säljer cyklar han tillverkat och designat från grunden, skräddaren Sten Martin Jonsson som vill skapa utan att använda lim samt bronsstöparen Peter Jensen som ger sig i kast med att kopiera en lur från bronsåldern.

Det handlar dels om att upprätthålla gamla hantverk, men det handlar lika mycket om att vara nyskapande. Mycket produktionskunskaper, många innovationer och design har fötts på verkstadsgolvet. Vem skall få de goda idéerna i framtiden. Eller som snickaren Teis Abrahamsen uttrycker det:

- Klart kunden bestämmer, men det handlar också om vilka möjligheter jag föreslår. Kunden ser ju inte alla möjligheter själv. Kunden kommer med ett utkast och så kommer jag med förslag under processen.

Danska hantverkshistorier (Dansk håndværk - oldschool eller supercool?)
Yle Fem måndagar kl. 20.00, seriestart 28.12.2015
4 avsnitt
30 dagar på Arenan

Mer om ämnet på Yle Arenan