Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Belägrade krigare och civila evakueras från Syrien

Från 2015
Uppdaterad 28.12.2015 14:45.
Karta över Syrien, Turkiet och Libanon.
Bild: Google

Hundratals krigare och civila som varit belägrade på tre olika orter i Syrien evakueras idag. Evakueringen har möjliggjorts genom FN-medlat avtal mellan den syriska regimen och rebeller.

Den stora evakueringsoperationen är resultatet av ett ovanligt lyckat avtal om vapenvila som nåddes i september mellan den syriska regimen och rebeller med hjälp av FN, men också med hjälp av Iran och Turkiet som stöder olika sidor i konflikten.

Åtminstone 70 rebeller - många av dem skadade och deras familjer, totalt ungefär 130 personer fick sätta sig på bussar i staden Zabadani, nära gränsen mot Libanon. De har lovats fri lejd till flygplatsen i Libanons huvudstad Beirut och där får de borda plan till Turkiet. I Turkiet kan de söka vård för sina skador eller ta sig vidare tillbaka in i Syrien till rebellkontrollerade områden i norra Syrien.

Zabadani var det sista rebellfästet intill den libanesiska gränsen och staden har i månader varit omringat av syriska regeringsstyrkor och den libanesiska Hizbollah-milisen. Där har pågått hårda strider som rebellerna inte hade någon chans att vinna längre.

Regimvänliga krigare och civila evakueras också

Samtidigt har åtminstone 350 civila och tydligen också en del regimvänliga krigare fått sätta sig på bussar i de två shiadominerade städerna Kefraya och Fuaa, i Idlib-provinsen i nordvästra Syrien.

De orterna har, i sin tur, varit belägrade av sunnirebeller. Familjerna från Kefraya och Fuaa tas till Turkiet och får sedan flyga till Libanon där Hizbollah-milisen har lovat ta hand om dem. En del av dem kan också tänkas återvända till Syrien, men då till regimkontrollerade områden.

De 350 har valts ut eftersom de anses ha särskilt stort behov av sjukvård och skydd. Tusentals civila finns kvar i de belägrade städerna.

Lokala vapenvilor och överenskommelser av det här slaget har inte lyckats lika bra i Syrien tidigare, trots att FN föreslagit att de kunde bli en metod att så småningom nå fred i Syrien.

Diskussion om artikeln