Hoppa till huvudinnehåll

Hälsa

Några myter om vita månaden

Från 2015
Uppdaterad 09.01.2016 08:08.
Jan van Bijlerts - Ung man dricker ett glas vin

Det förekommer flera negativa och felaktiga uppfattningar om traditionen med en vit månad efter nyår, då många finländare låter bli att dricka alkohol, anser organisationer inom nykterhetsrörelsen. Här är några av dem, som föreningen för rusförebyggande arbete EHYT gick ut med på måndagen.

Det är ingen nytta med en vit månad

Det är på många sätt nyttigt att hålla upp med alkoholen under januari. Kroppen renas, ämnesomsättningen normaliseras och blodtrycket sjunker. Om man har sömnproblem kan man eventuellt bli kvitt dem. En vit månad är också ett bra sätt att gå ned i vikt, man sparar tid och pengar och får en god möjlighet att fundera över sin egen inställning till alkoholen.

Det är skadligt för levern att hålla en lång konstgjord paus

Den som dricker mycket har förhöjda levervärden. De återgår inte till det normala på en dag, men en månadslång paus från drickandet ger levern en chans att återhämta sig. Alla människors levervärden återställs inte på en månad, men en månadslång paus är inte skadlig för någon.

Jag hittar inte på något att göra med kompisarna om vi inte kan gå ut tillsammans

Varför ska man sitta hemma och sura då man håller en vit månad – det går bra att beställa en fin alkoholfri drink i baren och njuta av kvällen. Dessutom kan man njuta av dagen därpå utan eventuella
bakisbegränsningar.

Jag orkar inte förklara varför jag inte dricker

Det behöver du inte göra i januari. Ungefär 20 procent av de finländare som normalt använder alkohol gör ett uppehåll i januari. Många upplever att januari är den enda tid på året då man inte behöver förklara varför man beställer en alkoholfri öl.

Ingenting ändras på en månad om man sedan fortsätter som förut

Under en vit månad hinner man tänka över sitt förhållande till alkoholen och ge kroppen en andhämtningspaus. Man märker om alkoholen blivit en alltför dominerande del av ens liv. För många kan redan ett uppehåll på en vecka vara en stor prestation.

Det är bara folk som har alkoholproblem som håller vit månad

Det stämmer inte. Många människor som har helt normal vikt tycker att de då och då ska se över sin diet och t.ex. fasta en period.

Om man håller paus i januari dricker man desto mer i februari

Det finns inget som stöder ett sådant påstående. Alkoholtoleransen blir lägre under ett uppehåll på en månad och mängderna minskar redan på grund av det. Och få människor upplever att de måste kompensera en vit månad med hejdlöst fylleri efteråt.