Hoppa till huvudinnehåll

Yle Fem

Kan Dagmar Friman ge kvinnan makt utanför hemmet?

Från 2015
Uppdaterad 18.08.2017 17:05.
Fröken Frimans krig
Bildtext Alma (Lena T. Hansson), Kinna (Sofia Ledarp), Dagmar (Sissela Kyle), Lottie (Frida Hallgren) och Emmy (Maria Kulle) i andra säsongen av Fröken Frimans krig.

Även andra säsongen av dramaserien Fröken Frimans krig utspelar sig kring det kvinnliga livsmedelskooperativet Svenska Hem, men kvinnorättskämpen Dagmar Friman och hennes vänner kommer också att arbeta mer direkt i kampen för kvinnlig rösträtt i Sverige.

Dagmar, Kinna, Lottie och Alma står inför ännu större utmaningar. Idén om kvinnlig rösträtt får sakta med säkert fotfäste men det är motargumenten som dominerar i den politiska debatten.

Kvinnor är inte biologiskt lämpade att ta ansvar för frågor utanför hemmet. Kvinnorna själva vill inte rösta. Att ge kvinnor rösträtt skulle äventyra själva familjeinstitutionen som är grunden i hela samhället. Var skulle det sluta? I revolution och kaos.

Dagmar och hennes kollegor är fast beslutna att visa att kvinnor både vill ha och förtjänar rösträtt. De börjar i hemlighet samla in underskrifter på en medborgaradress där de kräver kvinnlig rösträtt.

Snart märker de att de utgör ett verkligt hot för sina motståndare som gör allt för att sätta käppar i hjulen, också med smutsiga trick. Fritiof Johanneson går med i politiken och som ledamot i riksdagen tar han till sin främsta uppgift att stoppa kvinnlig rösträtt.

Fakta och dramaturgi som succérecept

Fösta säsongen av dramakomedin Fröken Frimans krig blev en tittarsuccé när den sändes julhelgen 2013. I Sverige bänkade sig drygt 1,5 miljoner tittare framför tv:n varje avsnitt. Vi fick följa Sissela Kyles karaktär Dagmar Friman när hon startade ett livsmedelskooperativ – Svenska Hem – tillsammans med en grupp kvinnor under tidigt 1900-tal.

De fick utstå både hot och bojkott, samtidigt som de kämpade med motgångar och en oförstående omgivning även i privatlivet. Tv-serien inspireras av verkliga händelser kring det kvinnliga kooperativet Svenska Hem, som startades 1905.

För manusförfattaren Pernilla Oljelund innebar arbetet med den nya säsongen både glädje, sorg och press. I en intervju för SVT utlovar hon att nya säsongen innehåller mycket dramaturgiska element men att också stor energi har satts på historiska fakta

– Att studera fakta och historia tar mycket tid. Saker som bara blir detaljer i serien kan ta flera veckor att läsa på. Förvänta er fortsatt starka känslor. Och trots att det är ett drama finns det ändå plats för komedi, feelgood och starka engagemang.

Frida Hallgren som spelar Lottie i serien är glad och något förvånad över den respons som första säsongen fått.

– Först, när jag läste manuset och vi filmade, tänkte jag, varför kan det inte få vara lite mer danskt?. Att få bränna till och vara farligt. Men sedan, när man kände att det var det lite småputtriga, och jag förstod att folk suttit och tittat med hela familjer på det här. Och elvaåriga pojkar kommer fram på gatan och säger ”jag visste inte att kvinnor hade det så här, det är det bästa jag någonsin sett”. Då blir man smått religiös, säger Hallgren i en intervju för SVT.

Förvänta er fortsatt starka känslor. Och trots att det är ett drama finns det ändå plats för komedi, feelgood och starka engagemang.

― Pernilla Oljelund

I den andra säsongen blir livsmedelsbutiken på kvällstid en hemlig samlingsplats i gruppens kamp för kvinnlig rösträtt. Men alla i gruppen är inte överens om att det är rätt väg att gå. De möter motstånd från mäktiga fiender. Det bjuds också på nya förvecklingar, spirande förälskelser, tårar och skratt.

Dagmar och hennes vänner får också kämpa för att butiken skall gå runt i konkurrens med handlarparet Johannesson. Bland annat kommer man på Svenska Hem med helt nya idéer för att underlätta kvinnornas arbete; exempelvis färdigtillredd mat att ta med sig hem och möjligheten att hyra dammsugare.

Orginaltitel: Fröken Frimans krig (säsong 2 / Sverige 2015)
Ssäsongen visades första gången i Yle Fem år 2016.
3 avsnitt

Manus: Pernilla Oljelund.
Regi: Harald Hamrell.
I rollerna: Sissela Kyle, Suzanne Reuter, Magnus Krepper, Jacob Ericksson, Johan Hedenberg, Sofia Ledarp, Frida Hallgren, Maria Kulle, Lena T Hansson, Emelie Wallberg, Kristoffer Berglund, Gustaf Hammarsten, Allan Svensson och Ulla Skoog.