Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

EU kräver billigare dricksvatten på flygplatserna

Från 2015
Uppdaterad 28.12.2015 14:50.
Terminal 2 på Helsingfors-Vanda flygplats.
Bildtext På Helsingfors-Vanda flygplats.
Bild: Finavia

Vanligt vatten på flaska kan kosta flera euro per halvliter efter säkerhetskontrollen på flygplatsen. Det här vill EU-kommissionen råda bot på. Finska Finavia råder passagerarna att ta med en tomflaska och fylla den med vatten på toaletten.

EU-kommissionen för som bäst samtal om vattenpriset med organisationen ACI som är takorganisation för flygplatsoperatörerna i Europa.

Målet är att passagerarna inte ska behöva betala mer än 1 euro för en vanlig halvlitersflaska dricksvatten, säger transportkommissionär Violeta Bulc till tidningen Welt am Sonntag.

Enligt henne har redan 126 europeiska flygplatser sagt sig vara redo att erbjuda vattenflaskor för 1 euro direkt efter säkerhetskontrollen. De står för 50 procent av alla flygpassagerare i Europa.

- Det är dock inte tillräckligt, säger Bulc.

Finavia som är flygplatsoperatör i Finland säger att man inte kan tvinga de kommersiella aktörerna på de finländska flygplatserna att sälja vatten till ett visst pris.

Många flitiga flygresenärer brukar ta med sig en tom vattenflaska genom säkerhetskontrollen och fylla den från vattenkranen på toaletten.

Det är något som även Finavia tipsar om.

På en del flygplatser är dock de automatiska vattenkranarna på toaletterna inställda så att det bara kommer varmt vatten från dem, vilket kan verka avskräckande.

Diskussion om artikeln