Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Tradition går före miljö i nyårsfirandet

Från 2015
Uppdaterad 04.05.2016 09:27.
caijus ahlroth, rakter, fyrverkerier,
Bildtext Caijus Ahlroth har sålt fyrverkerier inför tre nyår och affärerna går fortfarande bra.
Bild: Niklas Evers

På nyårsafton går 300 ton fyrverkerier upp i rök och 10 ton tungmetaller frigörs i naturen. Men för finländska konsumenter är nyårsraketerna ingen miljöfråga och försäljningen har inte minskat märkbart under 2010-talet.

Trots att reglerna kring både säkerheten och nyårsraketernas storlek har skärpts de senaste åren har inte försäljningen minskat märkbart.

Caijus Ahlroth säljer fyrverkerier inför nyårsafton för tredje året i rad. Han berättar att fyrverkerierna är en stark tradition och att försäljningen gått bra.

– Våra kunder sätter allt från 30-300 euro på raketer. Folk älskar dem nog, vissa tömmer nästan lagret då de handlar för över 500 euro.

Ahlroths kollega instämmer. Han säger sig vara förvånad över att fyrverkerierna har så bra åtgång trots recessionen.

Caijus Ahlroth visar sortimentets nästdyraste fyrverkeripjäs som kostar 95 euro. De stora, stabila och dyra grytpjäserna blir allt populärare medan allt färre köper vanliga raketer. Framför allt säkerhetsfrågan spelar in.
Bildtext Caijus Ahlroth visar sortimentets nästdyraste fyrverkeripjäs som kostar 95 euro. De stora, stabila och dyra grytpjäserna blir allt populärare medan allt färre köper vanliga raketer. Framför allt säkerhetsfrågan spelar in.
Bild: Niklas Evers

Miljontals pjäser går upp i rök

Närmare 300 000 kilo fyrverkerier avfyras på nyårsafton, berättar Harri Roudasmaa, överingenjör vid Säkerhets- och kemikalieverket Tukes. En relativt liten men ändå betydande mängd.

– 10 000 kilogram av det som blir kvar är tungmetaller, säger Roudasmaa.

Bland konsumenterna finns inget märkbart intresse för miljöfrågor men Caijus Ahlroth berättar att han då och då får frågor om nedskräpning.

– Många funderar om det kommer mycket skräp från raketerna men i dagens läge är de flesta tillverkade i plast och papper som brinner upp.

Harri Roudasmaa, Tukes
Bildtext Harri Roudasmaa, överingengör vid Tukes provsköt CE-märkta nyårsrakteter på Sandhamn i Helsingfors inför nyårshelgen.
Bild: Niklas Evers

Påverkar luftkvaliteten i flera timmar

Maria Myllynen, luftkvalitetsinformatör vid Helsingforsregionens miljötjänster, HRM, berättar att luftkvaliteten varje år sjunker märkbart under nyårsafton på grund av fyrverkerierna.

I stora städer kan mängden partiklar i luften tiodubblas. Den dramatiska ökningen ger till och med utslag på hela årets översikt av luftkvaliteten.

– Inte är det hälsosamt. Till exempel kan personer med astma få symptom om de vistas utomhus, säger Myllynen.

Den försämrade luftkvaliteten brukar lätta efter några timmar. Värst är läget vid stiltje då partiklarna hänger kvar i luften. Om det blåser friskt så behöver inte luftkvaliteten lida märkbart konstaterar Roudasmaa vid Tukes.

– Det är inte en så stor hälsorisk men nog är det allmänt taget farliga kemikalier.

rakter
Bild: Niklas Evers

"Ekologiska raketer" en flopp

För några år sedan började raketer marknadsföras som ekologiska. Det handlade då främst om att plastdelarna ersattes av papper och trä, medan tungmetallerna hölls kvar.

Genomslagskraften var ändå inte stor och nu är de flesta ”ekoraketer” strukna från sortimenten. Helt miljövänliga alternativ lever inte upp till förväntningarna på ett fyrverkeri.

– Kanske folk inte tyckte att de var tillräckligt effektiva. Jag tror att det är ganska svårt att tillverka ekologiska alternativ. Det behövs ändå farliga kemikalier och tungmetaller om vi vill ha fyrverkerier, säger Roudasmaa.

Han berättar att fyrverkerierna blivit en stark tradition bland finländarna som inte ser ut att rubbas i första taget.

– Man köper till och med ganska dyra produkter, säger Roudasmaa.

Hittills har Tukes ansvarat för att godkänna raketer på den finländska marknaden men från och med år 2017 kommer alla raketer som säljs att vara CE-märkta enligt gemensam EU-standard.

CE-märkningen innebär ändå inga nya begränsningar, raketerna som säljs kommer också i fortsättningen att vara de samma.

Diskussion om artikeln