Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Lemmy i Motörhead är död

Från 2015
Uppdaterad 29.12.2015 11:40.

Hårdrocksgruppen Motörheads ledarfigur och vokalist Ian "Lemmy" Kilmister är död. Kilmister, som hade fyllt 70 år på julafton, avled i en snabb och aggressiv cancer, uppger gruppen på sin Facebook-sida.

Kilmister dog på måndagen i sitt hem i Los Angeles, omgiven av sin familj. Han hade fått cancerdiagnosen så sent som i lördags.

"Lemmy" var född i Stoke-on-Trent i England, och inledde sin karriär som roadie åt den legendariske Jimi Hendrix. Från 1972 var han basist och vokalist i den progressiva rockgruppen Hawkwind. Efter att 1975 ha sparkats ur gruppen för drogmissbruk bildade han Motörhead, som snabbt blev ett av de stora namnen i metallmusiken.

Motörheads största framgång var "Ace of Spades" från 1980.

"Lemmys" yttre gestalt med polisonger, vårtor, svart hatt och svarta kläder var en av rockvärldens lättast identifierade, och lika berömd var den fras med vilken han inledde gruppens varje liveframträdande: "We are Motörhead! We play rock and roll!"

Kilmister hade problem med hälsan de senaste åren, men gruppen fortsatte att turnera. Motörhead uppträdde mer än 30 gånger i Finland, senast på självständighetsdagen den 6 december. En ny turné i Europa var planerad att inledas i slutet av januari.