Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Miljonrenovering väntar Wasa Teater

Från 2015
Wasa teater
Bildtext Wasa Teater. Arkivbild.

En omfattande renovering av Wasa Teater väntar om ett par år. Renoveringen kommer att kosta över sex miljoner euro och snart inleds förarbetet.

Det är drygt 20 år sedan Wasa Teater renoverades senast, så det finns en del att förbättra.

- En av de stora bristerna är att vi inte kan spela det som man på teaterspråk kallar repertoar, alltså att man kan köra flera pjäser parallellt på stora scenen. Det här beror på att vi saknar lagerutrymme och möjligheter att snabbt byta dekorer på scenen, säger Marit Berndtson, administrativ chef på teatern.

Marit Berndtson
Bildtext Marit Berndtson.

- Dessutom behöver vi ett mer flexibelt utrymme på Wasa Teater där vi kan ha olika typer av uppträdanden som stand-up, konserter och mer klubbetonad verksamhet som after work, säger Berndtson.

Vid den senaste renoveringen gjorde man inget åt själva scenerna. Därför är det hög tid att åtgärda dem nu.

Byggs ut mot gården

Dels ska den mindre studioscenen piffas upp, dels ska också stora scenen moderniseras. Den får ny ljud- och ljusteknik och dessutom 50 nya sittplatser tack vare en ny läktare.

Byggnaden förstoras på gårdssidan. Det ger nya utrymmen för dekorer och en scenografiverkstad.

Som helhet kommer det här att påverka teaterns verksamhet positivt, även vad gäller antalet besök.

- Huvudtanken är att bredda repertoaren och på det sättet få en större genomströmning av folk. Vi vill kunna erbjuda en mer mångsidig och intressant repertoar, det är just den utvecklingen vi vill se i framtiden, säger Marit Berndtson.

Pengar från flera håll

Renoveringen väntas kosta 6,5 miljoner euro. Till en del tror man på bidrag från fonder och stiftelser. Marit Berndtson tror inte att det hela kommer att torka in på grund av tuffare ekonomiska ramar från statligt håll.

- Vi är ju med i statens finansieringsplan och därifrån kan vi få 1,5 miljoner euro till renoveringen. Det beskedet kom för inte så länge sedan, och det gläder oss mycket.

- Kommunerna har också beredskap att stå för två miljoner euro. Så vi tror att vi ska få ihop den här finansieringen, åtminstone som det ser ut just nu.