Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Flera affärslokaler i Närpes står tomma

Från 2015
Uppdaterad 29.12.2015 08:57.
Tom affärslokal i Närpes
Bildtext Tom affärslokal i Närpes.
Bild: YLE/Ann-Sofie Långvik

I Närpes har flera affärer fått stänga och lokaler står tomma. Den växande näthandeln verkar vara det största hotet mot affärer på mindre orter.

Maria Westdijk säljer hälsokost i centrum av Närpes.

- Näthandeln utvidgas och yngre människor shoppar mera på nätet. I och för sig med en hälsokostbutik har vi ju äldre människor som behöver ha en butik nära för sina vitaminer, preparat och kosttillskott, säger Maria Westdijk.

Maria Westdijk
Bildtext Maria Westdijk.
Bild: YLE/Ann-Sofie Långvik

Har sakkunskap

Också det faktum att flera matbutiker har en hylla för hälsokost kan utgöra ett orosmoment för hennes bransch. Men å andra sidan har hon sakkunskap som inte finns i en vanlig mataffär.

- Jag kan ge tips och råd om produkterna. Jag hoppas att folk uppskattar vår kunskap och kundservice, säger Maria Westdijk.

Tomas Grönlund från Kaskö noterar också att våra köpvanor har förändrats. Vi vill ha allt så smidigt och behändigt som möjligt.

- Vi familjer, har vi tid att gå i fyra butiker eller vill vi ha allt på ett och samma ställe? Handla presenter, dricka kaffe, äta mat. Är det systemet med hur vi lever och handlar som har ändrats, säger han.

Handlar smidigt från Kina

Även om också större centrum lockar, är det ändå näthandeln som bidragit mest till att speciellt små butiker kämpar för att överleva, säger Håkan Westermark, VD på företagshuset Dynamo i Närpes.

- Folk köper i dag sina varor från England och Kina utan problem över nätet. Då blir det svårt för branscher som säljer olika saker, som sport, elektronik, bilar, bilreservdelar, tekniska prylar, kläder. Det är lätt att kostnadsfritt returnera kläder du köper över nätet, säger Håkan Westermark.

Ungdomskläder efterlyses

Bland annat sportaffären i Närpes är en av de affärer som har fått stänga. Där har Tomas Grönlund hyrt in sig för sin pop-up-julbutik i november och december.

- Vi har flera kunder som varit in och sökt presentartiklar för unga pojkar. När vi inte har hittat rätt sortiment hos mig har det kommit fram att en så kallad riktig klädbutik saknas för pojkar, ungdomar. Om inte det finns i Närpes söker sig kunden någon annanstans.

- Jag skulle inte vilja ställa mig som försäljare av ungdomskläder i Närpes, det är för litet underlag. Men allt visar att det totala utbudet inte betjänar kunden här, säger Tomas Grönlund.

Tokmanni kan locka till centrum

I Högback industriområde en bit utanför centrum finns både Halpa Halli och Lidl. Halpa Halli förnyade sig och förstorade sitt varuhus i Närpes i höstas.

- Det bidrog till att många började åka till Halpa Halli då de öppnade i november. Det märkte vi av på ruljansen här i centrumkärnan, säger Maria Westdijk.

Tokmanni börjar bygga sitt varuhus i centrum i vår om allt går som planerat.

- Det kan ju hända att Tokmanni kan dra folk tillbaka in till centrum.