Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

”Tala inte om spelberoende när det gäller minderåriga”

Från 2015
Uppdaterad 29.12.2015 14:57.
Steven Johnsons bok Everything Bad is Good for You, samt ett antal datorspel.
Bild: YLE/ Viktor Granö

Digitala spel är i dag en del av ungdomarnas vardag, men allt spelande är inte ett problem. Det skulle vara viktigt för föräldrarna att lära barnen spelreglerna, säger experten Inka Silvennoinen. Hon vill inte använda ordet spelberoende när det gäller minderåriga.

– Först och främst är det viktigt att göra skillnad mellan digitala spel och penningspel, säger Inka Silvennoinen som är specialsakkunnig vid föreningen Förebyggande rusmedelsarbete Ehyt.

Silvennoinen säger att penningspel definieras i lotterilagen, men att det numera finns digitala spel som rör sig i gråzonen mellan dataspel och penningspel.

– Det förekommer ett slags vadslagning inom spelet, spelare byter varor och det kan till exempel vara en inbyggd del av spelet. Spelarna byter varor med varandra, antingen med valuta inom spelet eller sedan med riktiga pengar, säger Silvennoinen.

Yle nyheter rapporterade i tisdags om minderåriga som spelar mycket och förlorar pengar genom vadslagning i dataspelet Counter-Strike. Silvennoinen skulle inte använda ordet spelberoende när det handlar om barn och ungdomar.

– Beroende är ett väldigt starkt och laddat ord som lätt kopplas ihop med en känsla av desperation, säger Silvennoinen.

Hon säger hellre att den unga har spelproblem.

Ungdomar spelar Super Mario Bros.
Bild: Yle/Roger Källman

– Det finns inte heller någon diagnos för dataspelsberoende men för vuxna är penningspelsberoende en diagnos, säger Silvennoinen.

Symtom på andra bakomliggande problem

Spelandet blir ett problem när den unga spelar så mycket att det stör det övriga livet. Om hobbyerna slutar intressera, om vännerna försvinner eller om det börjar gå dåligt i skolan ska man göra något åt saken.

Ofta är spelproblem ett symtom på något annat problem.
– Spelandet kan vara ett sätt för den unga att fly undan något, till exempel ensamhet eller depression vilket är väldigt vanligt, säger Silvennoinen.

Om det finns ett problem är det viktigast att diskutera saken tillsammans med den unga. Spelandet kan ofta vara ett ganska inflammerat ämne inom familjen, och Silvennoinen säger att det är viktigt att lugna ner situationen och att diskutera saken i lugn och ro.

– Oftast kommer man långt bara genom att diskutera tillsammans inom familjen, det är viktigast att utreda den bakomliggande orsaken till att den unga spelar. Om det visar sig att den unga mår dåligt är det viktigt att familjen tillsammans funderar på hur man kan stärka de positiva sidorna i den ungas liv, säger Silvennoinen.

Om det inte går att lösa problemet med gemensamma diskussioner går det också att få professionell hjälp av en utomstående.

Spelet Mad Max.
Bild: http://avalanchestudios.com/mad-max/

– Man kan kontakta till exempel elevvården eller den lokala ungdomsstationen, säger Silvennoinen.

Allt spelande är inte ett problem

Det finns inget system som helt kan övervaka att minderåriga inte använder sådana spel som de inte får använda, så därför ligger det på föräldrarnas ansvar att övervaka vad barnen spelar. Det ligger också på föräldrarnas ansvar att lära barnen hur man ansvarsfullt använder pengar i spelen.

– Alla föräldrar i dag borde sätta sig in i de här sakerna så att det inte blir problem. Att lära barnen spelreglerna i de digitala spelen är en del av barnens fostran i dag, säger Silvennoinen.

Det digitala spelandet är ett fenomen som har kommit för att stanna och det är en stor del av barnens och ungdomarnas vardag. Enligt Silvennoinen spelar nästan alla ungdomar då och då, och spel är inte bara något dåligt.

– Spelandet när det är som bäst är också en bra hobby, säger Silvennoinen.

Diskussion om artikeln