Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Han spelade rock'n'roll. Lemmy 1945-2015

Från 2015
Uppdaterad 13.01.2016 10:04.
Lemmy
Bildtext Bild: Alejandro Páez

Det lät inte bra när Bob Calvert sjöng den. Det lät inte bra när Dave Brock och Nik Turner försökte. I desperation vände sig Hawkwind till basisten Lemmy. Hans röst passade till "Silver Machine" som steg upp på den brittiska singellistans tredjeplats. Ian "Lemmy" Kilmister sällade sig till rocklegendernas skara.

Och vilken legend! Man kunde tro att uttrycket "Sex, drugs and rock'n'roll" myntades för att beskriva Lemmys liv. Det fanns gott om alla tre under åren som gick, men det var inte allt.

Lemmy hade sex med massor av kvinnor, konsumerade ofattbara mängder sprit och amfetamin och om någon frågade honom vad han sysslade med var svaret "Vi är Motörhead och vi spelar rock'n'roll!"

Samtidigt bemötte han kvinnorna med mera respekt än största delen av sina kolleger och var mycket medveten om faran med droger, i synnerhet heroin som han aldrig använde och som han varnade andra för.

70 år och 4 dagar

Den 29 december gick jag som vanligt ut för att röka och kolla nyheterna på min telefon. "Lemmy i Motörhead är död" stod det på skärmen. Det kan inte vara sant tänkte jag. Det var ju meningen att Lemmy och Keith Richards skulle leva för evigt, om inte annat än för att visa lång näsa åt alla moralister och renlevnadsfantaster. På sätt och vis levde de rocklivet för oss andra som med tiden var tvungna att skaffa "riktiga" jobb och ta ansvar för det ena med det andra.

Keith lever ännu men på något sätt känns världen nu som en osäkrare plats.

Svärmorsdröm eller mardröm?

Det finns säkert folk som säger "vad var det jag sade, så där går det till slut" nu när Lemmy är död.

Om man ser på ytan så var han kanske inte en förebild med sitt rockliv. Men den som har bekantat sig med mannen bakom legenden vet att där fanns mycket att respektera.

Få personer, i synnerhet i rockbranschen var lika ärliga som Lemmy. Han gjorde och sade vad han ville utan att bry sig om vad andra tänkte. Samtidigt var han en mycket intelligent man som hade mycket förnuftigt att komma med.

Han samlade på tysk militaria från andra världskriget och var mycket insatt i krigets historia. Samtidigt var han en motståndare till krig och våld som tyckte att mänskor borde respektera varandra och låta andra leva sina liv som de vill.

Han var inte heller besatt av pengar eller materia. "You can't have everything. Where would you put it?" sade han flera gånger i intervjuer.

Han brydde sig också om sina kolleger. Många har vittnat om hur Lemmy sade till på skarpen när deras drogmissbruk började ta överhanden.

Han var en omtyckt förebild för många av sina kolleger. När de blev osäkra kunde de fråga sig "Vad skulle Lemmy göra?" och lita på att det var det rätta.

En bra karl. Sådana finns det aldrig för många av här i världen.

Fakta och liknade

Eftersom min eminenta kollega Dan Eskil Jansson nyligen skrev en utomordentlig artikel om Lemmy till hans 70-års dag är det onödigt att jag rabblar upp samma fakta igen. Artikeln kan du läsa här.

Däremot kan jag spela musik vilket jag kommer att göra i programmet "Fokus på Lemmy" torsdagen 7.1. kl. 18.03 med repris följande onsdag.

PS Här är en av Lemmys sista intervjuer och "Ace of Spades" med Motörheads klassiska bemanning:

Mer om ämnet på Yle Arenan