Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Berner om Finavia: Vi tänker på skattebetalarna

Från 2015
Uppdaterad 29.12.2015 15:21.
Trafikminister Anne Berner
Bild: Vesa Moilanen/Lehtikuva

Trafikminister Anne Berner (C) intygar att man har skattebetalarnas bästa för ögonen när flygplatsoperatören Finavias förlustbringande derivataffärer utreds.

Det var under åren 2009 till 2011 ssom Finavia ingick derivatavtal som - när räntorna sjönk - ledde tilll förluster på 34 miljoner euro.

Berner, som ansvarar för statens ägarstyrning i Finavia, säger att hon välkomnar de utredningar som Finansinspektionen, Statens revisionsverk och Centralkriminalpolisen som bäst utför.

Också Berners eget agerande är under lupp - hon beskylls för ha påverkat beslutet i Finavias styrelse strax före jul att avstå från en rättslig process mot den tidigare ledningen.

Berner har hela tiden hävdat att hon har följt god förvaltningssed, och att hon inte har försökt påverka styrelsen arbete.

Ledningen agerade inte särskilt vårdslöst

Bild: Yle

På frågan varför man avstår från att stämma den tidigare ledningen säger Berner att det här gäller endast de affärer som gjordes 2010.

- De affärerna tyder inte på att ledningen skulle ha agerat särskilt vårdslöst med tanke på de ringa skador de ledde till, säger Berner till Yle.

Krav: Bolagsstämman bör sammankallas

På måndagen krävde ordföranden för riksdagens ekonomiutskott Kai Turunen (Sannf) att Finavia sammankallar bolagsstämman för att besluta om eventuella skadeståndskrav för derivataffärerna.

Tanken stöds av Statens revisionsverk och av Finavias nuvarande styrelseordförande Harri Sailas. Men trafikminister Berner kommer inte att sammankalla bolagsstyrelsen - det meddelade hon i dag.

Diskussion om artikeln