Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Han drack whiskycola med Lemmy i Helsingfors

Från 2015
Uppdaterad 29.12.2015 20:10.
Bildtext Skådespelaren och företagaren Marco Luponero Lindholm fick en oförglömlig kväll med whiskycola och Lemmy.

På tisdagsmorgonen fick Motörheadfans världen över ta emot en dyster nyhet: bandets solist Lemmy Kilmister har gått bort. Lemmy syntes ofta också i Helsingfors.

2007 fick skådespelaren och företagaren Marco Luponero Lindholm en oförglömlig kväll i ishallen i Helsingfors. Han hade gjort en kolteckning på bandets monster Snaggle Tooth och fick själv överräcka den åt Lemmy.

- Jag ville inte tränga mig på och vara ett typiskt fan. Jag ville bara tacka honom och säga hur fint det har varit att få inspriration av en så stor konstnär.

Det var helt fantastiskt, den kvällen kände jag att vi nästan blev någon form av vänner.

― Marco Luponero Lindholm
Lasse Grönroos och Motörheads bombplan 6.12. 2015.
Bildtext Musikjournalisten Lasse Grönroos på Motörheads sista Helsingforsspelning på självständighetsdagen.

Lemmys reaktion överraskade: han blandade ihop en drink med hälften Jack Daniels, hälften cola och is och bad Luponero Lindholm slå sig ner.

- Vi började snacka och hängde hela kvällen. Efter spelningen kom jag tillbaka med en kompis. Det var helt fantastiskt, den kvällen kände jag att vi nästan blev någon form av vänner.

Följande gång bandet spelade på ishallen blev Luponero Lindholm injuden igen, då hade han med sig sin fru.

Nog är jag ju glad att jag var där och inte satt hemma och tittade på slottsbalen. Lemmy är mycket större och viktigare.

― Lasse Grönroos

Metallväktarnas Lasse Grönroos minns Lemmy

En annan stor Lemmyfantast är musikjournalisten Lasse Grönroos, som just nu jobbar på Efter nio. På Grönroos vägg hänger en tavla av Lemmy, en 40-årsgåva från fru och släkt. När Yle Huvudstadsregionen ringer upp lyssnar han på Motörhead med sina barn.

- De vet nog redan vem Lemmy är.

Grönroos har träffat Lemmy i Helsingfors flera gånger. Han minns särskilt en gång på Nosturi.

- Bandmedlemmarna skrattade och sade att jag ser ut som Lars Ulrich från Metallica.

En annan gång satt Grönroos i ishallens café i Helsingfors. Han fick syn på en figur vid en av spelautomaterna. Mannen drog i sladdarna bakom automaten för att få gratis speltid. Mannen visade sig vara Lemmy.

Lasse Grönroos tavla av Lemmy Kilmister. Signerad T. Lönnroth. Konstnär Tanja Is.
Bildtext Lasse Grönroos vägg pryds av en Lemmy-tavla. Konstnären bakom 40-årsgåvan heter Tanja Is.

Lasse Grönroos minns också en våt efterfest på On the rocks i centrala Helsingfors. Med bandet i bakrummet fanns bland annat Linda Lampenius och Michael Monroe. Efterfesten hade slutat med att Motörheads trummis simmade i fontänen inne på baren.

Bandmedlemmarna skrattade och sade att jag ser ut som Lars Ulrich från Metallica.

― Lasse Grönroos

Enligt Grönroos var Lemmy alltid artig, men inte speciellt lätt att intervjua.

- Han ville ha specifika frågor och svarade inte mycket på frågor som "How do you like Finland?".

Lycklig över att ha sett sista spelningen

Också Yle X3M:s musikjournalist Kjell Simosas har minnen av Lemmy i Helsingfors. Han har bara träffat honom en gång och snabbt sagt hej, men sett många spelningar. Också den som blev den sista, på självständighetsdagen på Helsingforsarean.

- Jag hade nyss kommit hem från New York, var jättetrött och ville bara stanna hemma. Men jag visste att spelningen kunde vara den sista och att jag skulle ångra mig om jag inte gick.

Bildtext Lars eller Lars? Lasse Grönroos fick höra att han liknar Metallicas Lars Ulrich.

Kjell Simosas berättar att han fått höra att Lemmy efter spelningen trvides på Grand Casino i Helsingfors ända till stängningsdags.

Lasse Grönroos håller är inne på samma linje som Simosas, tacksamheten över att ha varit med på Lemmys sista Helsingforsspelning är stor.

- Nog är jag ju glad att jag var där och inte satt hemma och tittade på slottsbalen. Lemmy är mycket större och viktigare.