Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Donald Trump - topp eller flopp?

Från 2015
Uppdaterad 29.12.2015 18:48.
Donald Trump, republikansk presidentkandidat
Bildtext André och Simon grälar om Donald Trump.
Bild: EPA / Jim Lo Scalzo

Året börjar lida mot sitt slut och därför bestämde sig Simon och André i Succémorgon för att göra en lista med årets toppar och floppar.

För att komma med på listan måste personen eller gruppen på något sätt antingen utmärkt sig positivt eller negativt. Nedan följer Andrés toppar och Simons floppar.

Andrés tre toppar år 2015

3. Sveriges U21-landslag i fotboll

Kom sensationellt till slutspelet i somras. Ett slutspel man senare även vann. Spelade två playoff-matcher mot Frankrike och lyckades med mycket tur och lite skicklighet ta sig vidare till EM i Tjeckien. Väl där hamnade man i ”dödens grupp” med stornationer som Italien, Portugal och England. Sverige lyckades sluta som tvåa i gruppen och avancera till semifinal. Där slog de Danmark med 4-1 och experterna började prata om en bragd.

I finalen väntade Portugal med storstjärnor på varje position. Hur gick finalen? Man vann 4-3 efter straffar och blev sensationellt nog europamästare. Om man i hockey pratade om ett ”miracle on ice”, är detta absolut ett ”miracle on grass”.

2. Zlatan Ibrahimovic

Zlatan Ibrahimovic
Bild: EPA/Ian Langsdon

Sveriges största idrottsman i alla kategorier. Slår Björn Borg, Ingemar Stenmark, Kajsa Bergqvist och Charlotte Kalla med flera hästlängder. Vann sin tionde guldboll i år. Spelar till vardags i Paris Saint-Germain och är lagets bästa målskytt och största stjärna. Alla trodde att den gode Zlatan skulle bli sämre med åren, men vid 34 års ålder är han bättre än någonsin.

Sonen från Rosengård har för evigt skrivit in sig i svensk idrottshistoria och jag kan bara hoppas att han fortsätter några år till.

1. Donald Trump

Donald Trump
Bild: EPA / Gary I Rothstein

Donald ”Donny” Trump kom från ingenstans (okej, han hade ett bra startkapital) men tog USA med storm. Trots sina uttalanden om att stänga gränserna till Mexiko och att mexikaner tar in ”enormt smittsamma sjukdomar till USA”, verkar han gå hem hos en stor del av amerikanerna. Om det sen räcker till för att bli president återstår att se, men håller med om att han gjort ett helt okej jobb i år.

Simons tre floppar år 2015

3. Steve Harvey

Steve Harvey stod för en av årets största missar när han i direktsändningen av Miss Universum-finalen råkade utse fel kandidat till vinnare. När Harvey i direktsändningen var tvungen att erkänna sitt fel åt Miss Colombia - som i sin tur blev tvungen att ta av sig sin nyvunna tiara och ge den vidare - var det så pinsamt att jag ännu inte klarat av att se videon till slut.

2. Martin Shkreli

En av årets mest hatade personer. Hans företag köpte upp rättigheterna till läkemedlet Daraprim som används av människor med nedsatt immunförsvar, såsom AIDS-patienter. Företaget höjde priset med över femtusen procent till 750 dollar per piller, vilket gjorde att många som behövde medicinen inte längre hade råd med den.

Detta ledde till ett ramaskri och toppolitiker som Hilary Clinton dömde företagets beslut starkt. Efter detta meddelade Shkreli att de skulle sänka priset på medicinen men det hände aldrig utan företaget meddelade i stället ett par månader senare att priset ska hållas på samma nivå. Under hela denna process har Shkreli inte visat någon ånger och varit väldigt kaxig i intervjuer och på Twitter. Hans år fick ett snopet slut då han anklagades för bedrägeri och var tvungen att avgå från sin chefsposition.

1. Donald Trump

Donald Trump
Bild: EPA/JIM LO SCALZO

Under sommaren fick man se nyhet efter nyhet om Donald Trumps uttalanden, den ena dummare än den andra. Allt från att bygga en mur vid gränsen till Mexiko till att han inte tycker John McCain är en krigshjälte eftersom han blev tillfångatagen. Det var med spänning man följde med vad han skulle göra till näst och i galluparna var han en klar ledare.

Men i och med att hans position i opinionsmätningarna blev allt mer hotad blev hans uttalanden allt mer grova. Han har kallat mexikaner för våldtäktsmän och sagt att man borde förbjuda muslimer inträde till USA. Nu är det inte längre spännande utan snarare oroväckande. Jag vill inte veta vad han kommer att göra för uttalande till näst om intresset för honom i USA fortsätter att dala.