Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Många förslag för Wasalandias tomt

Från 2015
Sakta men säkert plockas Wasalandia i bitar.
Bildtext Sakta men säkert plockas Wasalandia i bitar.

Fantasin har flödat sedan det stod klart att nöjesfältet Wasalandia lämnar Vasklot. Om en dryg vecka ska Vasa stads ledning titta närmare på idéerna.

I en intervju för Yle Österbotten bad stadsdirektör Tomas Häyry om idéer för ersättande verksamhet på den 50 000 kvadratmeter stora tomten.

Han är själv på semester i mellandagarna. Men Max Jansson, vd på Vasaregionens turism, har också varit inblandad. Han har fått ett antal idéer till sin mejlbox och telefon.

- Det här engagerar folk. Dels har de tipsat om klassiker som att bygga höghus eller ett kulturcenter på platsen. Men det finns andra idéer också, säger Max Jansson som fört vidare alla förslag till stadsdirektör Häyry.

Första mötet hålls i januari

Bildningsdirektör Christina Knookala fungerar som ersättare för Tomas Häyry under mellandagarna. Hon berättar att stadsledningen kommer att hålla ett möte kring Wasalandiatomten den sjunde januari nästa år.

- Vi kommer då att hålla en första genomgång och titta på de idéer som finns, säger Knookala.

Avtal till år 2037

Puuharyhmä som är företaget bakom Wasalandia har ett 50-årigt arrendeavtal kring tomten med Vasa stad. Avtalet ger staden intäkter på 33 000 euro per år. Avtalet löper ut först år 2037, men det är möjligt att bryta avtalet tidigare om man kommer överens om saken.