Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Hästarna på Ytterö friska igen från kvarka

Från 2015
Uppdaterad 30.12.2015 13:15.
Provtagning på häst.
Bildtext Man måste ta prov på alla hästar.
Bild: Evira/Ulla-Maija Kokkonen

Efter flera veckors karantän har ett ridstall på Ytterö i Björneborg nu blivit kvitt kvarka.

Ridstallet Yyterin Ratsastuskeskus drabbades i oktober av kvarka, som är en ytterst smittsam sjukdom som drabbar hästar. Ridcentret har varit i karantän sedan dess, så att inga hästar har fått föras till eller från stallet, och allt måste rengöras och desinficeras.

- Nu har alla hästar varit symtomfria redan i sex veckor och alla prover är rena, meddelar stallet. Vi har följt Eviras anvisningar och velat vara verkligt säkra innan vi kunnat ta bort alla varningsskyltar.

Sjukdomen kvarka (Streptococcus equi subsp. equi.) orsakar hög feber, hosta och näsflöde. Varje år konstaterar livsmedelssäkerhetsverket Evira kvarkabakterier hos 10-40 hästar. Största delen av hästarna tillfrisknar från sjukdomen utan medicinering, men hos föl kan sjukdomen leda till att djuret dör eller måste avlivas.

Enligt Evira förekommer kvarka fortlöpande i Finland, men bara en del av fallen anmäls till myndigheterna. Kvarka, och i synnerhet de svåra epidemierna, misstänks ha blivit vanligare. I samband med import kan det komma nya och aggressivare stammar av bakterien.

Eviras webbplats finns noggrannare förklarat hur kvarka ska tacklas.