Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Snökanonen är kung i backen

Från 2016
snökanoner i påminne
Bildtext Natursnön räcker inte till i Finland.
Bild: Yle/Nicole Löfberg

Konstsnö är det som gäller oberende var slalombackarna ligger i Finland. I Finlands sydligaste slalombacke Påminne går snökanonerna varma.

Påminne skidcenters snökanoner jobbar ändå inte mer än sina syskon i norr.

- Man gör konstsnö överallt. Natursnön räcker aldrig till i södra Finland, knappt i Lappland mera heller, konstaterar Påminnes verksamhetsledare Matti Peltonen.

Matti Peltonen, alltiallo vid Påminne skidcenter.
Bildtext Matti Peltonen har saknat att göra snö.
Bild: Yle/Malin Valtonen

Han har redan spenderat flera nätter i backen tillsammans med snökanonerna. Han tycker att det är riktigt roligt att göra snö igen eftersom han redan hann oroa sig för att det inte ska bli någon vinter i år.

- Jag saknade det redan och undrade att ska vi inte alls få göra någon snö i år, säger Peltonen som tillsammans med cirka sex andra ser till att Påminnebacken täcks med konstsnö.

Påminne har sin plats

Är det då tyngre att driva en slalombacke i sydliga Pojo i jämförelse med Lappland? Det varierar, svarar Peltonen. Ibland är det lättare, ibland tyngre.

Lampor lyser vid en tom slalombacke.
Bildtext Så här mycket konstsnö fanns i backen den 30 december.
Bild: Yle/Malin Valtonen

Peltonen anser att Påminne inte konkurrerar med de stora skidorterna i norra Finland och utomlands. Påminne är snarare ett komplement.

- Innan folk åker långt bort för att skida så kommer de hit och övar lite först.

Vintervädret inte vad det har varit

Det har skidats slalom i Påminne sedan slutet av 1980-talet. Utförsåkarna kommer från ett område som ligger inom en radie på hundra kilometer från Pojo.

Peltonen har varit med i Påminne i över 20 år. Han har märkt att väderleken och i synnerhet temperaturen om vintarna har ändrat med åren.

- De första åren var backen sällan stängd under julen.

Den här säsongen öppnar Påminne för första gången i dag, på nyårsdagen.

Diskussion om artikeln