Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Kändisar som gick bort 2015

Från 2015
Photoshoppad bild på Anita Ekberg, Leonard Nimoy och Christopher Lee.
Bildtext Anita Ekberg, Leonard Nimoy och Christopher Lee var bland de som gick bort 2015.

Vi tar en titt tillbaka och hedrar några artister och författare som lämnade oss det här året. Många stora internationella och nordiska stjärnor och underhållare gick bort under 2015.

Leonard Nimoy

Amerikansak skådespelaren Leonard Nimoy känd från Star Trek
Bild: EPA/NINA PROMMER

Nimoy var en amerikansk skådespelare. Han är mest känd från sin roll som Spock i tv-serien Star Trek. Han medverkade också i filmer såsom Transformers: Dark Of Moon, Atlantis – en försvunnen värld och Star Trek-filmerna.

Nimoys roll som Spock anses vara legendarisk av många och han har blivit nominerad tre gånger till en Emmy Award. Han har också fått en asteroid namngiven efter sig.

Nimoy har gett ut två självbiografier, I am not Spock (Jag är inte Spock) år 1975 och I am Spock (Jag är Spock) år 1995.

Leonard Nimoy
Bildtext Leonard Nimoy som Spock.
Bild: YLE / Dan Eskil Jansson

Anita Ekberg

Anita Ekberg som ung.
Bild: Pressfoto

Den svenska skådespelaren Anita Ekberg dog i Italien i början av året. Hon spelade Sylvia i den kända filmen Det ljuva livet. Den ikoniska scenen där Ekberg badar i Fontana di Trevi i Rom finns med i filmen.

Ursprungligen vann hon skönhetstävlingen Fröken Sverige 1951 och flyttade kort därefter till USA. Hennes filmdebut var år 1953 i filmen Olycksfåglarna flyger till Mars. Hon medverkade i flera filmer under sin karriär.

Intressant nog har hon aldrig haft en roll i en svensk film.

Ben E. King

Soulsångaren Ben E King
Bild: EPA/MARTIAL TREZZINI

Den amerikanska sångaren Ben E. King började sin karriär i slutet av 1950-talet i bandet The Drifters. En av deras mest kända låtar är Save The Last Dance For Me. Han började sin solokarriär några år senare.

Några av hans mest kända låtar från solokarriären är Stand By Me och Spanish Harlem. Stand By Me var nummer tjugofem på Songs of the Century-listan som publicerades 2001 av Recording Industry Association of America.

Henning Mankell

Boktid
Bild: Yle

Den svenska författaren Henning Mankell skapade deckarserien med kommissarien Kurt Wallander som huvudkaraktär. Mankells böcker har varit en internationell succé. Genom tiderna har mer än 40 miljoner exemplar blivit sålda.

Han arbetade också som en dramatiker och bodde flera år av sitt liv utanför Sverige. Han har bott i Norge och i Moçambique där han arbetade som konstnärlig ledare för Teatro Avenida i Maputo.

B.B. King

BB King
Bild: EPA/PIETRO CROCCHIONI

Den amerikanska gitarristen och bluessångaren hade en karriär som varade i över 60 år. Hans mest kända låtar är The Thrill Is Gone och Sweet Little Angel.

Han blev invald till Rock and Roll Hall of Fame år 1987. Han anses vara en av de mest influensrika bluesartister genom tiderna.

Christopher Lee

christopher lee
Bild: Avda

Den brittiske skådespelaren är mest känd för sin roll som Saruman i trilogierna The Lord Of The Rings och The Hobbit. De flesta av oss kommer ihåg hans vita långa hår i filmerna. Han spelade också Greve Dooku i Star Wars-filmerna.

Under sin långa karriär har han också medverkat i filmer såsom Sleepy Hollow, Kalle och chokladfabriken, Corpse Bride och Alice i Underlandet.

Visste du också att under andra världskriget var han officer i Royal Air Force och deltog som frivillig i finska vinterkriget?

Bobbi Kristina Brown

Bobbi kristina Brown och Whitney Houston uppträder.
Bildtext Bobbi Kristina tillsammans med mamma Whitney Houston.
Bild: CC BY 2.0/Asterio Tecson

Bobbi Kristina Brown var en sångare och en reality-tv-stjärna. Hon var dotter till de kända amerikanska sångarna Whitney Houston och Bobby Brown.

Bobbi Kristina har varit i rampljuset sedan ung ålder på grund av sina föräldrar. Som äldre medverkade hon i sin fars tv-program Being Bobby Brown.

Bobbi Kristina var endast 22 år gammal när hon dog.

Wes Craven

Regissör Wes Craven.
Bild: CC BY-SA 2.0/Bob Bekian

Wes Craven är en av de mest kända regissörerna inom skräckfilmsgenren. Han har varit speciellt aktiv med slasher-filmer. Hans mest kända verk är Terror på Elm Street och filmserien Scream.

Han har också regisserat, producerat eller varit manusförfattare för filmer såsom The Hills Have Eyes, The Last House On The Left och Dracula 2000.

Lemmy Kilmister

Lemmy Kilmister vid Roskildefestivalen 2010.
Bild: EPA/Anders Birch / ROCKPHOTO

Den brittiske musikern dog i december 2015. Lemmy var sångare och basist i bandet Motörhead. Ace Of Spades är en av deras mest kända låtar. Innan han grundade Motörhead år 1975 var han frontmannen i bandet Hawkwind.

Han har också medverkat i flera filmer och arbetat tillsammans med många andra musiker. Dokumentärfilmen Lemmy hade premiär 2010. Den innehåller bland annat intervjuer från flera kända vänner och beundrare till Lemmy.