Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Tiggare firade julen utanför Kampen

Från 2016
Marim från Rumänien besöker dagcentret Hirundo i Botbyhöjdens köpcenter. Nudlarna som han värmt upp är hans julmiddag, säger Marim som som önskar att vi bara använder hans förnamn.
Bildtext Marim från Rumänien tvingades också fira julen utan sin familj. Mannen, som önskar att vi bara använder hans förnamn, säger att nudelsoppan är hans version av en julmiddag.
Bild: Yle/Mira Myllyniemi

Romska Simeon och hans fru hoppas få åka hem till familjen i Bulgarien efter nyår. När de återvänder under våren kan det vara trångt i dagcentret Hirundo - besökarantalet där väntas öka i takt med att Migrationsverket får fart på asylbesluten.

Dagcentret Hirundo i Östra centrum i Helsingfors tror att det kan bli rusning i deras lokal under våren då en del av de asylsökande som fått avslag på sin asylansökan stannar i landet.

Hittills har dagcentret, som till exempel har duschar och tvättmaskiner, använts mest av romer från EU-länder. Enligt Diakonissanstalens uppskattningar befinner sig omkring 500 romer i Helsingfors, åtminstone under sommarhalvåret.

Hirundo har mest besökare under sommaren, 100 till 200 personer per dag. Under vinterhalvåret har dagcentret mellan 200 och 300 personer per vecka.

Vi köpte lite mat och firade i närheten av Kampens köpcenter för vi hade ingen annanstans att ta vägen.

Simeon från Bulgarien

På julen har de flesta åkt till sina hemländer för att fira med familjerna, men alla har inte råd att göra det.

Simeon hade inte råd att åka hem till julen

En av de som firade julen i Helsingfors är romska Simeon, som önskar att vi bara använder hans förnamn.

- Jag är här med min fru. Vi köpte lite mat och firade i närheten av Kampens köpcenter för vi hade ingen annanstans att ta vägen, säger han.

Hemma i Bulgarien har de en son och ett barnbarn. De har ett hus i staden Varna.

- Vi har firat jul och nyår här tidigare. Skillnaden mellan att fira här och att fira hemma är att vi här tyvärr inte får fira med resten av familjen, och familjen är ju det viktigaste av allt.

Vi är ett dagcenter för migrerande grupper. Det handlar oftast om romer från Bulgarien och Rumänien, men allt mera också om andra grupper.

Nora Lindström, Hirundo

Papperslösa kan sysselsätta dagcentret under våren

Simeon hoppas att de ska ha råd att åka tillbaka till Bulgarien efter årsskiftet. Och när de kommer tillbaka under våren så kommer det troligen att vara trångare på dagcentret Hirundo.

Det berättar Nora Lindström, projektchef för Hirundo.

- Vi är ett dagcenter för migrerande grupper. Det handlar oftast om romer från Bulgarien och Rumänien, men allt mera också om andra grupper. Vi har många kunder från Balkan för stunden och vi förväntar oss att det i framtiden kan komma papperslösa då en del asylsökande får nekande svar på sin asylansökan.

Nora Lindström, projektchef för dagcentret Hirundo i Helsingfors.
Bildtext Nora Lindström blev vikarierande projektchef för dagcentret Hirundo för snart en månad sedan.
Bild: Yle/Mira Myllyniemi

Det brukar aldrig finnas tillräckligt mycket resurser för sådant här arbete om man jämför med nöden. Men vi gör vårt bästa med det vi har.

Nora Lindström, Hirundo

Redan i dag har personalen sett en del besökare som de tror kan tillhöra den här gruppen. Men enligt Lindström tar det en längre tid att lära känna dem som kommer till centret, så än så länge är det inte så lätt att säga vilka det nya klientelet består av.

Har ni tillräckligt med resurser för att kunna ta emot fler besökare?

- Jag borde kanske kolla i brandsäkerhetsplanen hur många vi får ta in. Det brukar aldrig finnas tillräckligt mycket resurser för sådant här arbete om man jämför med nöden. Men vi gör vårt bästa med det vi har, säger Lindström.

Flera avvisningar att vänta under våren

Av de asylsökande som kommit till Finland sedan i somras har nästan 2 500 personer redan nu avvisats. Migrationsverket tror att de flesta av de 27 000 personer som fortfarande väntar på svar kommer att få ett beslut under våren.

En stor del av dem beräknas få nekande svar, och enligt polisens statistik från tidigare år kan upp till 40 procent av dem, trots avslag, komma att stanna i landet.

Yle Nyheter rapporterade nyligen om att de här papperslösa personerna också kan skapa rusning vid kliniken för papperslösa i Helsingfors Global Clinic.

Diskussion om artikeln