Tre erfarna ger goda råd för året 2016

Inför det nya året avger många nyårslöften, allt från att gå ner i vikt till att dricka mindre alkohol eller spara pengar. Men vilka löften lönar det sig att göra? Vad gör oss lyckliga i det långa loppet? Seniorerna delar med sig av sina tips.
Den som ännu inte har lyckats uppfylla fjolårets nyårslöften får nog skjuta upp sina planer till nästa år, för nu är det inte mycket kvar av 2015.
När det gamla året lider mot sitt slut brukar det dåliga samvetet ha en tendens att göra sig påmint - för de flesta av oss har väl någonting som ännu inte är fullbordat?
Som tur är finns det ljus i tunneln. Nästa år.
Med det nya året kommer nya möjligheter att se över dåliga vanor och genomföra ouppfyllda önskningar.
Seniorer delar med sig av goda råd
Frågan är då vilka önskningar som faktiskt är värda att satsa på?
Spelar mera pengar på kontot eller ett kilo hit eller dit någon roll i det långa loppet?
Vid Folkhälsans seniorhus i Helsingfors finns tre livsexperter med perspektiv på livet, som gärna delar med sig av goda råd även om de inte besitter några universella sanningar.
Pengar är viktigt också i hög ålder
Förutom familjen har framgång varit det viktigaste i den numera pensionerade tv-regissören och manuskriptförfattaren Carl Mestertons liv.
- Pengar ger naturligtvis trygghet, också med tanke på ålderdomen. Det är lite besvärligt när man ska börja fundera på vem som ska ärva en, säger han med glimten i ögat.
Den pensionerade försäljaren Dage Forsell fyllde 85 år i somras. Han ångrar egentligen ingenting ur det förflutna, annat än att han inte tillbringade mer tid med familjen och barnen.
Det kan ju hända att jag nu så här i efterhand hade varit lite mer familjen och inte gått så mycket upp i arbetet.
Dage Forsell
”Det gör ingenting att tabba sig lite”
Det må vara en floskel, men ingenting är viktigare än att få vara frisk, anser Forsell.
- Med åren kommer den ena krämpan efter den andra och först då märker man hur viktig hälsan är, säger han.
Var en god granne, värna om vännerna och naturen, påminner den numera över 80 år gamla Ebba Holmberg.
Att oroa sig för att åldras är helt onödigt, anser hon.
Det är ingen skam att bli gammal. När man är gammal är man inte rädd för att göra bort sig och det gör ingenting att man tabbar sig lite
Ebba Holmberg
Lär dig många språk och tro på dig själv
Om de tre livsexperterna hade fått vara unga år 2016 hade de troligtvis fattat likadana beslut i dag som då, även om världen har förändrats en hel del.
- Eftersom jag är jag, hade jag nog fattat likadana val nu som då, på något sätt. Men nog är det så att man hamnar där var man hamnar för att man inte kan komma dit man önskar. Man får ta emot det som bjuds, säger Holmberg.
Om Dage Forsell hade fått vara ung igen år 2016 hade han passat på att studera vidare.
Han påminner dagens ungdomar om att samla på sig så mycket språkkunskaper som möjligt.
Språk är något som är mycket bra att ha med i bagaget. Det väger inte tungt men det för långt
Dage Forsell
Dagens unga ska inte vara blyga utan framhäva sig själva för att nå framgång, uppmanar Forsell.
- Om man bara sitter och väntar på att något ska hända så blir det inte till någonting. I synnerhet i dag måste man nog pusha sig själv och på den vägen komma framåt och uppåt. Visa att du finns till och visa vad du kan, säger Forsell.
- Tro på dig själv, fyller Mesterton i. Det är väldigt viktigt.
Fåfängan försvinner tydligen inte med åren
När det gäller en sak är alla livsexperter överens. Ingen av dem brukar ge några nyårslöften, eftersom de är så svåra att hålla.
- Jag brukar inte lova sådant jag inte kan hålla, säger Holmberg.
Forsell hoppas ändå på att gå ner ett kilo eller två, även om han inte vill lova något.
Mesterton hoppas å sin sida att nyårslöften görs på annat håll i samhället och ger en fingervisning till Finlands sätt att integrera invandrare med exempelvis läkarutbildning.
- Finland skulle kunna lova att pruta lite på byråkratin och låta invandrarna komma tidigare in i arbetslivet och inte fordra sådant av dem som man egentligen vet att de kan med sin utbildning, säger Mesterton.