"Nu blir Närpes som andra kommuner"
Vid årsskiftet blir Närpes officiellt tvåspråkigt. Det ger 2,2 miljoner euro mer i statsandelar och är en av orsakerna till att processen mot tvåspråkighet tog fart.
Alla är inte nöjda med att Närpes blir tvåspråkigt och det blev en besvärsprocess som de missnöjda förlorade. Än i dag är åsikterna delade, men för den enskilda invånaren handlar det mest om en formalitet.
I dag utgör de finskspråkiga 5,7 procent av stadens 9389 invånare. De har redan tidigare fått service på sitt modersmål av t.ex hälsocentral och andra myndigheter. I butiker och utanför hör man mycket finska. Och ett trettital andra språk. För 10,6 procent av befolkningen är invandrad.
- Största delen av våra gurkor och tomater går till finskspråkiga, påminner stadsdirektör Hans-Erik Lindqvist med glimten i ögat.
Skyltar görs om
Skillnaden är den att till exempel protokollen i fullmäktige görs på båda språken. De finskspråkiga barnen har fått sin skolundervisning i grannkommunerna, och det här arrangemanget fortsätter. Nu får utbildningsnämnden en sektion för de svenskspråkiga och en annan sektion för de finskspråkiga barnen.
Stadshuset har fått kompletterande skyltning på finska. Men gatuskyltarna har ännu inte fått finska motsvarigheter.
- Översättningarna ska godkännas först, berättar stadsdirektör Lindqvist.
Vid varuhuset utanför centrum är det liv och rörelse i reatider. De som har tid att tala med Yle verkar känna tillförsikt med nya tvåspråkiga Närpes.
- Jag tycker det är helt okej. Vi bor ju i ett tvåspråkigt land, säger Desirée Valsberg-Småros.
- Det är en bra sak, själv kan jag ingen svenska, säger Esko Tonttunen.
Maija-Liisa Lehtola berättar att hon en gång besökte en yrkesvalspsykolog och fick svaret bara på svenska.
- Jag begrep ingenting, säger hon.
"Det är kört"
Men i sin advokatbyrå sitter Henrik Becker och ser uppgiven ut. Han var en av de elva som besvärade sig mot att Närpes skulle bli tvåspråkigt.
- Det är kört. Det är kört nu, säger Henrik Becker. Närpes sålde sin svenskhet och sin enspråkighet. Becker menar att enspråkigheten har ett värde i sig.
- Och vem säger att vi får behålla de här två miljonerna? Den nuvarande regeringen är ju inte speciellt intresserad av finlandssvenskarna.
Hans-Erik Lindqvist berättar att kommunfolket är vana att använda två språk, då de omgivande grannkommunerna är tvåspråkiga. Det är mycket samarbete i samkommunen.
- Vi blir mera vanliga nu. Närpes blir som andra kommuner, säger stadsdirektören.