Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Polens regering tar över kontrollen av statliga medier

Från 2015
Uppdaterad 31.12.2015 11:44.
Den nya presidenten Andrzej Duda efter valsegern. På bilden också hans hustru och dotter.
Bildtext Andrzej Duda valdes till president i maj 2015.
Bild: Andrzej Duda

Polens konservativa regering tar kontroll över statliga medier enligt en ny rundradiolag som stöter på hård kritik både i och utanför landet.

Lagen som drevs igenom med bred majoritet i parlamentet på onsdag kväll, ger regeringen rätten att utnämna och avsätta chefer på det statliga Radio- och TV-bolaget.

Tidigare har ett nationellt rundradioråd haft samma rätt men nu är det finansministeriet som utser och sparkar radio- och TV-chefer.

EU och många medborgarättsorganisationer i Polen har uttryckt sin oro över lagändringen.

Journalister kan få sparken

Reportrar utan gränser och Europeiska Radio- och TV-unionen EBU, säger i ett gemensamt uttalande att "de är upprörda över en lag som skyndsamt drevs igenom av majoritetspartiet i Polen."

Lagen drevs igenom av det styrande partiet Lag och rättvisa (PiS) som vann parlamentsvalet i oktober.

Lagen ska ännu godkännas av senaten och undertecknas av president Andrzej Duda innan den träder i kraft.

I måndags undertecknade Duda en kontroversiell lag om reformer i Författningsdomstolen, som utlöste massiva protester i Polen.

Kritikerna oroar sig för att offentliga medier kontrolleras direkt av regeringen och att respekterade, obundna journalister kan få sparken av politiska skäl.

Regeringen vill stärka greppet om medier

EU-kommissionens viceordförande Frans Timmermans har bett den polska regeringen om mer information om lagen eftersom frihet och mångfald i medier är livsviktiga för samhället, enligt Timmermans.

Det styrande partiet struntar i kritiken och försvarar lagen med att den behövs för att minska kostnader och för att stärka "professionella standarder och etiken".

- Det första steget blir att ändra principerna för hur vi utser radio och TV-chefer, säger den biträdande undervisningsministern Krzysztof Czabanski.

- I följande skede kommer vi att driva igenom en lag om nationella medier som förändrar hur offentliga medier fungerar och hur de finansieras, säger Czabanski.

Diskussion om artikeln