Polens regering tar över kontrollen av statliga medier
Polens konservativa regering tar kontroll över statliga medier enligt en ny rundradiolag som stöter på hård kritik både i och utanför landet.
Lagen som drevs igenom med bred majoritet i parlamentet på onsdag kväll, ger regeringen rätten att utnämna och avsätta chefer på det statliga Radio- och TV-bolaget.
Tidigare har ett nationellt rundradioråd haft samma rätt men nu är det finansministeriet som utser och sparkar radio- och TV-chefer.
EU och många medborgarättsorganisationer i Polen har uttryckt sin oro över lagändringen.
Journalister kan få sparken
Reportrar utan gränser och Europeiska Radio- och TV-unionen EBU, säger i ett gemensamt uttalande att "de är upprörda över en lag som skyndsamt drevs igenom av majoritetspartiet i Polen."
Lagen drevs igenom av det styrande partiet Lag och rättvisa (PiS) som vann parlamentsvalet i oktober.
Lagen ska ännu godkännas av senaten och undertecknas av president Andrzej Duda innan den träder i kraft.
I måndags undertecknade Duda en kontroversiell lag om reformer i Författningsdomstolen, som utlöste massiva protester i Polen.
Kritikerna oroar sig för att offentliga medier kontrolleras direkt av regeringen och att respekterade, obundna journalister kan få sparken av politiska skäl.
Regeringen vill stärka greppet om medier
EU-kommissionens viceordförande Frans Timmermans har bett den polska regeringen om mer information om lagen eftersom frihet och mångfald i medier är livsviktiga för samhället, enligt Timmermans.
Det styrande partiet struntar i kritiken och försvarar lagen med att den behövs för att minska kostnader och för att stärka "professionella standarder och etiken".
- Det första steget blir att ändra principerna för hur vi utser radio och TV-chefer, säger den biträdande undervisningsministern Krzysztof Czabanski.
- I följande skede kommer vi att driva igenom en lag om nationella medier som förändrar hur offentliga medier fungerar och hur de finansieras, säger Czabanski.