Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Nyårsfestens intressantaste låtar

Från 2015
nyår, musik, nytt år, gott nytt år
Bildtext Vad ska man spela för musik på nyårsafton?
Bild: CC BY 4.0, author: tOrange.biz, http://www.tOrange.us

Har du svårt att välja musiken till nyårsfesten? Här kommer några låtar som Svenska Yles musikredaktion har valt ut.

Gunilla Ginström, redaktör för Vega Visor och Danslistan

Jag väljer här en sång skriven av norska singer-songwritern Kari Bremnes Finn veien engel, översatt till svenska av Thomas Lundin som sjunger den på sin julskiva från ifjol - Julnostalgi. Kom snart min ängel. En otroligt fin tröstesång när som helst, men speciellt efter ett så oroligt år som 2015! Jag tänker framförallt på flyktingströmmarna i Europa och på motsättningarna som uppstår när ytterligheterna konfronteras och vi alla andra inte lyckas kämpa emot. Det är just då man önskar: Kom snart min ängel!

Henrik Svahn, redaktör för Café Continental och Fokus på

Réunion är en pytteliten ö långt ute i Indiska Oceanen, men nyårsfirandet där ser inte ut att avvika särskilt mycket från det här hemma. Médérice heter sångerskan som här önskar gott nytt år på kreolska, det språk som talas av majoriteten av befolkningen på Réunion, även om franskan är det officiella språket. Sega kallas den här musikstilen.

Médérice: Bonne Année

Kjell Ekholm, redaktör för Fokus på

Efter att ha jobbat som DJ på ett diskotek i Ekenäs bestämde jag mig slutligen för att satsa på levande musik i stället. Det här blev sista låten i DJ-båset nyårsaftonen 1977. Videon visar dessutom hur bra live-band Fleetwood Mac ännu var på 90-talet.

Michael Cronström, redaktör för Fokus på och Kors och ters

Macy Gray påminner oss om att det ibland lönar sig att uppskatta det vackra i världen i stället för att bara tänka på problem och negativitet.

Macy Gray: Beauty in the World

Benny Törnroos, redaktör för Fonden och Covers

Inget Nyår utan en vals och då är An der schönen Blauen Donau ett självklart val. Johann Strauss d.y. komponerade valsernas vals 1966 och 1967, den 6 februari fick den sitt uruppförande. Valsen var i början illa sedd, den ansågs vara omoralisk och olämplig för unga damer. Men, valsen övervann sedlighetstanterna och virvlade vidare. Hur skall man dansa en wienervals? Jo, kavaljeren skall sträcka på sig som om han svalt en eldgaffel medan damen skall luta bakåt, hålla huvudet till vänster med ett leende på läpparna. Svårare än så är det inte.

Mårten Holm, redaktör för Kaffekvarnen och Vega Folk

Den 20 januari 1891 föddes Ernst Ragnar Johanson i Falun. I familjen kallades han Ragnar. Under artistnamnet Ernst Rolf blev han så småningom en av de mest populära underhållningsartister som har funnits i Sverige. Kanske mest känd som elegant revykung. Han gjorde över 850 skivinspelningar. Om du sysslat med allsång har du kanske sjungit Ju mer vi är tillsammans… Det var hans låt.

Ernst Rolf avled på juldagen 1932 av lunginflammation efter att ha försökt begå självmord genom att hoppa i vattnet vid sin sommarvilla på Lidingö i Stockholm. Han blev bara 41 år gammal men var redan en legend i hela Norden. Begravningstågets lär ha kantats med över 60 000 sörjande.

Två dagar före han avled var han ännu positiv och på gott humör. Så låter det åtminstone. Det här var hans sista inspelning.

Ernst Rolf - Rolf’s nyårshälsning spelade han in i Stockholm 23.12.1932.