Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Var femte rädd för att förlora jobbet

Från 2015
Uppdaterad 31.12.2015 15:42.
20 procent är osäker på sin anställning.

Var femte anställd finländare är orolig för att förlora jobbet, visar en enkät som Yle låtit Taloustutkimus göra.

Av de arbetande som svarat på enkäten är sex procent rädda för att förlora jobbet. 14 procent uppger att de tidvis är osäkra på om jobbet kommer att finnas kvar.

Enkätens resultat speglar det ekonomiska läget i Finland. Finansministeriet uppger att den finländska ekonomin har krympt sedan 2012 och att tillväxten i år är väldigt knapp. Ekonomin förutspås växa med kring 1,2 procent per år under 2016-2017.

Trots de dystra siffrorna tror ändå 77 procent av de anställda som svarade på enkäten att deras anställning är väldigt eller ganska säker.

- Det kan hända att de fast anställda i Finland litar på sin egen arbetsgivare och tror på att eventuella uppsägningar inte drabbar dem, säger Tuomo Turja som är forskningsdirektör på Taloustutkimus.

Statistikcentralens siffror visar att arbetslösheten i november låg på 8,2 procent, vilket betyder att 216 000 personer var arbetslösa.

Unga mest oroliga

Enkäten visar att de som är allra mest oroliga för att förlora jobbet är de 25-34 år gamla personer som befinner sig i början av sin karriär. 32 procent av dem är oroliga för att bli arbetslösa, mitt i den kritiska åldern då många köper bostad och grundar familj.

Däremot är personer under 25 år väldigt optimistiska kring sina framtidschanser och bara fyra procent av de svarande i den här ålderskategorin är oroliga för att förlora jobbet. Dessvärre var det väldigt få i den här ålderskategorin som besvarade enkäten.

- Det här är personer som är på väg in på arbetsmarknaden. De är ivriga och har självförtroende och tror på sina kunskaper, vilket är positivt, säger Tuomo Turja.

92 procent av unga ganska säker på sin anställning.
67 procent av 25-34-åringar säkra på sin anställning.
79 procent av 50-64-åringar säkra på sitt jobb.

Antti Koistinen, Yle Uutiset