Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Lyxvaror till kinesiska turister bristvara i Helsingfors

Från 2016
Uppdaterad 03.05.2016 14:50.
Sheng Xiu och Liyang Zhang studerar design i Peking i Kina.
Bildtext Sheng Xiu och Liyang Zhang studerar design i Peking i Kina och är på jakt efter unikt material som de kan använda i sina designstudier.
Bild: Yle/Mira Myllyniemi

Kinesiska turister spenderar pengar som aldrig förr i Helsingfors och de skulle troligen göra sig av med ännu mer pengar om utbudet av lyxvaror var större.

Trots att de ryska turisterna fortfarande är fler än de kinesiska turisterna i Helsingfors så är det kineserna som spenderar mest pengar i staden.

Det är främst den finska kulturen och naturen som lockar kineserna hit, men samtidigt shoppar de gärna lyxvaror som enligt turisterna själva är en bristvara i staden.

- Det är faktiskt mera internationella varumärken som gäller och ganska få av dem har jag märkt att vi har. Vi hänvisar dem ganska ofta till Stockmann, men de har inte heller alltid varit tillräckligt ska vi säga, säger Johanna Laxén från Helsingfors turistinformation.

Johanna Laxén jobbar på Helsingfors turistinformation.
Bildtext Johanna Laxén har stor nytta av sina kunskaper i kinsesiska när hon jobbar på Helsingfors turistinformation.
Bild: Yle/Mira Myllyniemi

Är kineserna besvikna på utbudet här?

- Om shopping är orsaken till att de har kommit hit så kanske lite, men inte så jättebesvikna. De kommer ofta på turné genom de nordiska länderna och vill uppleva kulturen och naturen. Vad gäller shopping så är det något som de säkert förväntar att också finns här, men det gör det sedan inte alltid, säger Laxén.

Naturen och kulturen ändå viktigast

Enligt Laxén kommer en stor del fortfarande hit för naturen och kulturen och inte så mycket produkterna. Det här bekräftar Alex Lee och Kate Kwong som främst är ute efter upplevelser.

- Vi ska bland annat på sightseeing och så ska vi delta i nyårsfirandet. Vi kommer säkert att gå runt i olika köpcenter och se vad som är speciellt för Finland och sedan köpa det, säger Kwong.

Alex Lee och Kate Kwong.
Bildtext Alex Lee och Kate Kwong från Hongkong gör flera stopp under sin resa genom de nordiska länderna.
Bild: Yle/Mira Myllyniemi

"Mera typiskt finska souvenirer"

Cherry Leung är en av de kinesiska turisterna som har märkt att Helsingfors inte har så mycket att erbjuda i fråga om lyxvaror.

- Här finns inte så många butiker som vi vill besöka, förutom souvenirbutiker.

Och inte ens souvenirbutikerna lever upp till hennes förväntningar.

- Butikerna här är få och inte så attraktiva, säger hon.

Bernard Chan och Cherry Leung.
Bildtext Bernard Chan och Cherry Leung från Hongkong har kommit till Helsingfors via Rovaniemi.
Bild: Yle/Mira Myllyniemi

Leung har kommit till Helsingfors via Rovaniemi och tycker att vår huvudstad borde satsa på liknande butiker och produkter som hon hittade i norra Finland

- I Helsingfors finns inte så mycket som är typiskt finskt. Här finns mera typiskt ryska souvenirer, som till exempel matrjosjka dockor. Jag hade hoppats att det skulle ha funnits mera sådant som de hade i Rovaniemi, som till exempel traditionella produkter gjorda av trä, eller något annat som förknippas med Finland, som till exempel huskyer, säger Leung.

Sheng Xiu och Liyang Zhang från Peking i Kina.
Bildtext Sheng Xiu och Liyang Zhang vill också besöka konstmuseer och se norrsken under sin vistelse i Helsingfors.
Bild: Yle/Mira Myllyniemi

Designstuderande vill också köpa finsk design

Men trots att de flesta kinesiska turisterna vill köpa internationell design och det som de anser vara typiskt finska souvenirer, så finns det också de som vill ha finsk design.

Sheng Xiu och Liyang Zhang studerar design i Peking i Kina och känner till en hel del finsk design, bland annat Marimekko och Iittala.

- Vi är här för att hitta unikt material som vi kan använda i våra designstudier, säger Zhang.

De vill hitta både internationell och finländsk design.

- Vi söker efter möbler, som stolar och lampor, och även köksinredning och tyger, säger Xiu.

Diskussion om artikeln