Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Fransk journalist lämnar Kina efter ”vinklad rapportering”

Från 2015
Uppdaterad 04.05.2016 14:00.
Kina bygger om Kashgars historiska gamla stad och kör bort uigurer
Bildtext Kina bygger om stora delar av staden Kashgars gamla stad i provinsen Xinjiang. De galma husen har jämnats med market och ursprungsbefolkningen, främst uigurer, tvingats flytta bort.
Bild: EPA/HOW HWEE YOUNG

En fransk journalist som hamnat i onåd hos den kinesiska regeringen kommer att lämna Kina på nyårsdagen. Ursula Gauthier hade skrivit en artikel om de muslimska uigurerna i provinsen Xinjiang som regeringen inte tyckte om.

Ursula Gauthier, som har skrivit för tidningen L’Obs i flera år, blir den första journalisten att bli utvisad från Kina sedan år 2012. Då utvisades amerikanska Melissa Chan som jobbade för al-Jazeera i Peking.

Kinas regering har vägrat att förnya Ursula Gauthiers pressackreditering vilket gör att hon inte kan få visum.

Regeringen kräver en ursäkt för en artikel hon skrivit som de anser att ger uttryck för ”anti-kinesisk partiskhet”.

"Absurda" anklagelser

Utrikesministeriets talesperson Lu Kang sade på måndagen att Gauthier inte längre är en ”passande” person att jobba i Kina.

Han sade att hon har stött ”terrorism och grymma handlingar” som har dödat civila och att hon vägrat be om ursäkt för det.

Gauthier tillbakavisar alla anklagelser, säger att de är absurda och att Kina borde ställa henne inför rätta om de verkligen tror att hon stöder terrorism.

Frankrikes utrikesministerium beklagade att Kina inte förnyar hennes visum och utrikeskorrespondenternas förening i Kina säger att de är bestörta över beslutet.

De uttrycker sin oro över att Kina använder visumprocessen för att skrämma utrikeskorrespondenter till tystnad.

Smutskastning efter terrordåden i Paris

Gauthier blev mål för en smutskastningskampanj i lokala medier när hon efter terrorattentaten i Paris skrev att Kina uttrycker solidaritet med Paris delvis för att få internationellt stöd för sitt påstående att det etniska våldet i Xinjiang har kopplingar till global terrorism.

Gauthier skrev att de våldsamma attackerna i Xinjiang där den muslimska etniska minoriteten uigurer varit inblandade inte hade några utländska band. Samma slutsats har flera journalister i Kina dragit liksom också utländska experter på säkerhet och Xinjiangs etniska politik.

Våldet ses snarare som ett svar på Pekingadministrationens hårdhänta styre i Xinjiang. Bland annat har regeringen flyttat in kineser som hör till den etniska majoriteten han till Xinjiang. De har tagit över mark som traditionellt varit uigurernas och gjort uigurerna till en förtryckt minoritet i provinsen.

Uigurernas rätt att utöva sin religion och kultur har begränsats, till exempel förbjöd Kina uigurerna att fira fastemånaden ramadan i år.

Flera kritiska till Kinas Xinjiangpolitik har fängslats

I sin artikel fokuserade Gauthier på en dödlig attack i en gruva i Xinjiang som Kina porträtterade som ett terrordåd genomfört i samarbete med utländska terrorgrupper.

Gauthier skrev att det snarare handlade om att uigurer attackerade hankineser eftersom uigurerna hade behandlats dåligt och orättvist och utnyttjats.

En domstol dömde ifjol en framstående uigurisk forskare som varit kritisk till Kinas etniska politik i Xinjiang till livstids fängelse.

I december fann en domstol i Peking en känd advokat skyldig till uppvigling till etniskt hat efter att han sagt att Peking borde tänka om gällande sin politik i Xinjiang.

Kinas intresse i Xinjiang handlar om provinsens naturresurser - det finns både rikligt med olja och mineraler i området.

Diskussion om artikeln