Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Betydligt färre asylsökande än väntat i år

Från 2015
Uppdaterad 03.05.2016 12:09.
En kvinna sitter bakom ett fönster vid en busstation i Rostock, Tyskland.
Bild: EPA/BERND WUESTNECK

Det blev inte 50 000 asylsökande utan drygt 32 400 personer som kom till Finland i år. Antalet nya asylsökande har minskat kraftigt mot slutet av året. Den här veckan har långt under hundra asylsökande tagit sig över gränsen till Finland.

Det är lugnt vid flyktingcentralen i Torneå. Antalet nya asylsökande har minskat jämnt under hela december och ännu mer under de senaste dagarna, säger överkonstapel Jari Seppälä vid Torneåpolisen.

- Över gränsen från Sverige kommer nu bara enstaka personer, men över östgränsen från Ryssland kommer mellan femton och tjugo personer per dag, säger Seppälä.

Trots att gränsbevakningen för några dagar sedan utfärdade ett förbud mot att cykla över östgränsen så ökar nu antalet asylsökande som kommer över den östra gränsen, medan antalet personer som kommer via Sverige minskar.

Som allra mest kom 600 personer per dag över gränsen från Sverige. Det var i september i år. Då förutspådde Migrationsverket att Finland sammanlagt skulle få 50 000 asylsökande i år.

Men så blev det inte - drygt 32 400 är den sista siffran som Migrationsverket har för i år. De har i år gjort sammanlagt 7200 asylbeslut. Ungefär 3000 personer, främst från Irak, har valt att frivilligt återvända till sitt hemland och dragit tillbaka sin asylansökan.

Fler mot vårkanten

Överkonstapel Seppälä tror att vintern säkert blir stillsam också i fortsättningen, men att vi nog kan vänta oss fler asylsökande då våren kommer. Migrationsverket vill inte spekulera i hur många asylsökande som kan tänkas komma nästa år.

Esko Repo, direktör för asylenheten vid Migrationsverket menar att alla scenarier är möjliga

- Vi vet att det finns ganska många människor i Turkiet och utanför Europa som har planer på att komma hit, men vi vet inte hur många som kommer. Om det bli 100 personer per dag så landar vi på 30 000, om det är bara 20 per dag så blir det 7000 nästa år, säger Repo.