Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Finlands genom tiderna sämsta backvecka nära efter nyårsflopp

Från 2016
Uppdaterad 04.05.2016 09:27.
Ville Larinto, Oberstdorf, backveckan 2015-2016.
Bildtext Ville Larinto bland de sista.
Bild: EPA / All Over Press

Det är mycket möjligt att Finland är på väg mot sin sämsta tysk-österrikiska backvecka i backhoppningshistorien. Ville Larinto var 48:a i den klassiska nyårsdagstävlingen i Garmisch-Partenkirchen.

Oberstdorf, Garmisch-Partenkirchen, Innsbruck och Bischofshofen.

Tävlingar kring årsskiftet som finländska idrottsvänner i åratal sett fram emot i hopp om framgång. Oftast har det också blivit det. Men inte i år.

De två första tävlingarna i Tyskland gick katastrofalt dåligt – och ingenting talar för en förbättring när backveckan flyttar över på den österrikiska sidan.

Slås rekordet?

Ville Larinto är den enda blåvita hopparen som kvalat in till de första tävlingarna. I Oberstdorf var hans placering 40:e, i Garmisch-Partenkirchen 48:e.

– Jag är väldigt besviken. Det känns svårt att tävla just nu. Någon borde säkert komma upp i backtornet och slå mig på käften, så skulle man hållas avslappnad, säger Larinto till MTV Sport.

Harri Olli och Lauri Asikainen – enda finländare som tagit världscuppoäng i vinter – kvalade inte in till de inledande tävlingarna och har avbrutit backveckan.

I Innsbruck är Larinto ensam finländare, medan nykomlingen Andreas Alamommo, 17, gör honom sällskap i Bischofshofen.

Lauri Asikainen, december 2015.
Bildtext Lauri Asikainen har åkt hem för att träna.
Bild: EPA / All Over Press

Den genom tiderna sämsta backveckan hittills hade Finland vid årsskiftet 1969–1970. Då var Rauli Tuppurainen bästa finländare på en 35:e plats i sammandraget.

De två näst sämsta noteringarna är betydligt färskare. 2012–2013 var Lauri Asikainen 33:a och ifjol kom samme man in på en 30:e placering.

Ville Larintos totalplacering efter två deltävlingar är 43:a. Se hela sammandraget här!

Prevc upp i ledning

Peter Prevc tog över ledningen i backveckan efter tredjeplatsen i Oberstdorf. Den slovenske världscupettan behöll sin ledning från öppningsomgången och vann i Garmisch.

Tvåa kom Kenneth Gangnes från Norge, medan tysken Severin Freund, som vann i Oberstdorf, var trea och gick upp på andra plats i sammandraget.

Tre totalt är nu Österrikes Michael Hayböck som följde upp andraplatsen i premiären med en femte placering på nyårsdagen.

Diskussion om artikeln