Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Är du en mobilzombie?

Från 2016
Uppdaterad 02.01.2016 22:39.
En närbild på ungdomar som surfar på sina smarttelefoner.
Bild: Yle/Matias Monola

Det är bara att erkänna, de flesta av oss är mer eller mindre beroende av våra telefoner. Men alla kan vi lära oss att använda den på ett smart sätt som inte irriterar omgivningen.

Alla känner vi en typ som sitter med mobiltelefonen fastlimmad i handen i alla väder, eller kanske du själv är en sådan? Socionomen Sven Rollenhagen har skrivit boken Mobikett som lyfter fram vett och etikettfrågor för mobilanvändning.

- Jag är själv teknikvän och vill absolut inte moralisera eller gå tillbaka till tiden före mobilen utan istället ta fram en manual kring hur man skulle kunna tänka i det här ämnet. Vi ska inte sluta använda mobilen utan istället använda den på ett smart sätt som inte stör eller stressar omgivningen.

Irritationsmoment för omgivningen

Elever sitter i skolan fibblar med telefonen istället för att lyssna på läraren. Folk går på gatan eller kör bil tittandes på sin telefon istället för att fästa sin uppmärksamhet vid trafiken. På restauranger sitter kunder och visar klipp på sin mobil eller bara talar väldigt högljutt i telefon, något som sällan stör användaren själv men däremot övriga matgäster.

"En för ivrig mobilanvändare är ett irritationsmoment för omgivningen. Det är dags att vi gör något åt saken." - Sven Rollenhagen

Lägen då det gäller att skippa mobilen

I boken Mobikett har Sven lyft fram inte bara sina egna åsikter utan även skolpersonals, psykologers och s.k. vanliga användares reflektioner kring mobilanvändning. Hur ska man då veta när det är okej att använda sin telefon?

- Jag brukar dela upp det i tre zoner. Den röda zonen är tillfällen där en mobil absolut inte hör hemma, t.ex. på begravningar, då man hämtar sitt barn på dagis eller då man ska resa och står i säkerhetskontrollen, då är det läge att fokusera på det man har framför sig och telefonens rätta plats är i fickan.

Välj ditt användningssätt enligt situation

Till gula zonen hör enligt Sven tillfällen i vilka man bör känna av situationen och på basis av det avgöra vilket mobilbeteende som är mest lämpligt. På en fullpackad buss är ett sms betydligt trevligare än ett högljutt samtal.

- Är man elev i en skola kan man säkert bra ha med sig sin mobil men man ska hellre fokusera på det som händer istället för att sitta och slösurfa. Läraren lär sitta på information som mer användbar än vad din telefon just då kan erbjuda.

Den gröna zonen innefattar situationer där man helt avslappnat kan ge sig hän till vad helst mobilen råkar erbjuda för tillfället. Finns det inte människor runt omkring som störs av ditt surfande eller pladdriga samtal är det bara att njuta av att tala med en kompis eller sitta på en parkbänk och gå igenom sitt Facebook-flöde.

- Problemet är att folk inte tänker på när och var man kan använda mobilen på ett smart och hänsynsfullt sätt utan bara kör på oberoende socialt läge.

Trafikljus
Bild: EPA/RAINER JENSEN / KARL-JOSEF HILDENBRAND

Ingen vill tävla med en telefon

Sven talar om den digitala stress som många lider av och uppmanar folk att nu som då hålla en mobilfri period för att komma ifrån behovet av att vara online hela tiden.

- Man kan införa egna mobilfria zoner för sig själv för att begränsa sin användning. Om man går och tränar eller ser på en film med familjen kan man ta en paus från telefonen. Är man ute och promenerar kan det vara skönt att lyssna på fågelsången istället för musik men det kan också hända att man ser något vackert man vill föreviga och då är mobilen ett behändigt sätt att göra det på.

Då man diskuterar mobilanvändning är det lätt hänt att man börjar moralisera, något som Sven önskar att inte var fallet.

- Mer eller mindre alla gillar sin mobil och njuter av det den har att erbjuda men det är sunt att vara lite självkritisk till den egna användningen och vara en digital förebild för sina nära och kära. Man får inte glömma att vi människor mår bättre då vi ostört kan sitta och prata utan att alla sitter och kollar på sin mobil.

"Ingen gillar att behöva tävla om uppmärksamheten med en teknisk apparat." - Sven Rollenhagen

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln