Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

USA: Risk för ökade spänningar i Mellanöstern efter saudisk avrättning

Från 2016
Iranska demonstranter utanför saudiska ambassaden i Teheran.
Bild: EPA/MOHAMMAD REZA NADIMI

USA befarar ökade spänningar mellan sunni- och shiamuslimer i hela Mellanöstern efter att Saudiarabien avrättade en vördad shiamuslimsk religiös ledare.

Avrättningen av shejk Nimr al-Nimr, som ledde protester mot den saudiska regeringen år 2011, har väckt ursinne och protester runt om i regionen.

Demonstranter i Irans huvudstad Teheran stormade och kastade brandbomber på den saudiska ambassaden sent på lördag kväll. Också i Saudiarabien, Bahrain,Jemen, Irak och Libanon har shiamuslimer reagerat kraftigt på Nimrs avrättning.

Det sunnistyrda Saudiarabien kallade i sin tur in Irans ambassadör i Riyadh som svar på den iranska ledningens reaktion på Nimrs avrättning. Iran anklagade Saudiarabien för att stöda terrorister samtidigt som man avrättar folk som kämpar mot extremism. Saudierna får betala ett högt pris för avrättningen, varnade Teheran.

Amerikanska utrikesministeriet uppmanade ledare i regionen att arbeta ännu hårdare för att minska på spänningarna.

Talesman John Kirby vädjade också till den saudiska regeringen att respektera mänskliga rättigheter, säkerställa rättvist och transparent rättegångsförfarande och tillåta fredliga demonstrationer.

Saudiarabien avrättade utöver Nimr 46 andra dödsdömda, av vilka många sägs ha deltagit i al-Qaida-attacker.

Diskussion om artikeln