Kaos och trängsel befaras på Öresundsbron
Kaos och trängsel befaras på måndag på tågen från Danmark till Sverige, då passagerare över Öresundsbron tvingas visa id-handlingar på avgångsstationen på flygplatsen Kastrup i Köpenhamn.
I Danmark och södra Sverige är framför allt pendlare arga på den svenska riksdagens beslut att kräva id-handlingar tillfälligt i minst tre års tid för att stoppa flyktingströmmen till Sverige.
Beslutet som fattades i Stockholm, skadar den långt gångna integrationen i området och kommer att leda till kaos och förseningar, säger Heidi Avellan, chefredaktör för Sydsvenskan i Malmö.
- Det som kommer att hända är att det på morgonen förstås blir viss trängsel på Kastrup eftersom det är trafiken från Danmark över Öresundsbron som berörs av det här. Men det stora kaoset blir i morgon eftermiddag då de som jobbar i Danmark ska komma hem.
- Det sägs att det ska finnas 34 kontrollstationer där man ska visa upp id och sen kliva upp på ett nytt tåg. Till saken hör att tågen inte längre går så tätt som tidigare och att tågen kommer att vara kortare, tillägger Avellan som ursprungligen kommer från Finland.
Skadar integrationen i regionen
Nästan 75 000 personer åker varje dag över Öresundsbron och av dem tar över 32 000 tåget.
Men nu befaras alltså förseningar och färre och trängre tåg som ska åka via Kastrup där man måste visa upp sitt id.
Med tanke på att endast en bråkdel av flyktingarna från exempelvis Afghanistan eller Syrien har id med fotografi, så kommer största delen av flyktingarna att tvingas stanna kvar i Danmark för att eventuellt ansöka om asyl där.
I södra Sverige och i Danmark klagar man också över att den svenska riksdagens beslut kommer att skada den långt gångna integrationen i området.
Många lokala politiker är missnöjda med att beslutet har fattats utan lokal förankring och utan en konsekvensanalys.
- Jag håller absolut med om det. Redan innan man fattade det här beslutet så har det talats om att man i Stockholm inte riktigt förstår sig på den här integrationen.
- När man nu sätter en gränskontroll mitt i det område som man under femton år med stor möda har försökt integrera och göra till en arbetsmarknadsregion så bekräftar man just detta.
Beslutet är desperat. Det är inte politik utan det här är panik.
Heidi Avellan
Innebär det här då dödsstöten för planerna i regionen, åtminstone för tillfället?
- Det beror på hur länge det kommer att pågå, om det blir en mycket kort parentes i integrationen, vilket somliga ändå räknar med just nu. Att det som händer är att man inför gränskontrollerna men sedan kommer Danmark att reagera på detta och därför så kan de försvinna ganska snabbt.
-I så fall kan integrationen klara av det. Det mest sannolika är ändå att integrationen kommer att ta några steg tillbaka. Väldigt många kommer hel enkelt inte att kunna pendla längre.
Danmark tvingas införa gränskontroller mot Tyskland?
Heidi Avellan hör till dem som tror att den svenska regeringens avsikt är att tvinga Danmark att införa gränskontroller vid den tyska gränsen.
Danmarks statsminister Lars Lökke Rasmussen har antytt att det är möjligt och han kan ju nu använda Sveriges beslut som en ursäkt att införa gränskontroller vid gränsen mellan Tyskland och Danmark.
- Absolut, han har ju redan gått hårt åt den svenska regeringen med integrationen som vapen. Han har sagt att man har använt miljarder för att bygga bron och miljoner för att marknadsföra regionen, säger Heidi Avellan.
-Lars Lökke Rasmussen har fått någon sorts sympatier på sin sida efter en lång höst då danskarna han har varit de onda i det här spelet. Nu kan han då säga att vi är tvungna att agera då Sverige har agerat.
Läget kan snart bli explosivt i Danmark eftersom flyktingar som stoppas vid Kastrup kan tänkas inleda protester genom att till exempel slå läger på flygplatsen eller tågstationen i Köpenhamn.
Enhetligt motstånd mot gränskontroller
I södra Sverige är motståndet mot beslutet kompakt vad folk än anser om själva flyktingproblematiken säger Sydsvenskans chefredaktör Heidi Avellan.
- Man kan säga att om det finns någon enhetlig opinion så är det just detta. Man tycker att det här beslutet är fullkomligt huvudlöst. Beslutet är desperat. Det är inte politik utan det här är panik.
-Sedan finns det förstås olika åsikter om huruvida Sverige bör ta emot flyktingar eller inte Helt oavset vad man tycker om flyktingmottagandet i övrigt så verkar det helt unisont vara så att man tycker att det här beslutet är helgalet säger Heidi Avellan.