Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Enkät: Pengar och tid bristvara

Från 2016
Goa i Indien
Bild: Robinn

Var tredje finländare anser att högre inkomster skulle öka på livskvaliteten. Det visar en enkät som Taloustutkimus har gjort för Yle Uutiset.

Undersökningen visar att det är knappt med pengar i många hushåll just nu.

Forskningsdirektör Jari Pajunen vid Taloustutkimus säger att skillnaderna mellan de svarande var stora.

- Låginkomsttagare upplever att högre inkomster skulle lätta på livet. Överraskande nog säger 24 procent att också mera fritid skulle underlätta tillvaron, säger Pajunen.

Har man pengar har man inte tid

Samtidigt visar undersökningen att de som har tillräckligt med pengar inte har tillräckligt med fritid. Av alla heltidsanställda sade 39 procent att mera fritid skulle öka mest på livskvaliteten.

Mest skulle högre inkomster öka på livskvaliteten bland personer som stöder Sannfinländarna - hela 53 procent nämnde högre inkomster som den viktigaste enskilda faktorn.

I jämförelse tänker bara 22 procent av Vänsterförbundets och 24 procent av De grönas anhängare i samma banor.

Jobb eller inte - samma syn på pengar

Lite överraskande skiljer sig åsikterna om högre inkomster inte märkbart mellan arbetslösa och sysselsatta. Av de arbetslösa ansåg 33 procent att högre inkomster skulle öka på livskvaliteten, medan ett nytt jobb skulle göra livet lyckligare för hela 66 procent.

Människor som tjänar över 45 000 euro i året önskar bättre fysisk kondition istället för mera pengar.

SFP-anhängare tänker annorlunda

Ur konditionssynvinkel skiljer sig SFP:s anhängare tydligt från resten av befolkningen. Av personer som stöder SFP trodde bara 15 procent att ökad kondition skulle förbättra livskvaliteten. Jari Pajunen tror att det är möjligt att SFP:are redan har bättre kondition är finländare i snitt.

- Ekonomiskt välmående hämtar med sig frihet och upprätthåller också god hälsa, säger Pajunen.

Företagare lider av stress

Företagare och personer i ledande ställning lider mest av stress. Av dem uppger 36 procent att mindre stress skulle öka på livskvaliteten. Den typiska stressaren är en kvinna mellan 15 och 24 år, som jobbar heltid, bor i en storstad och stöder vänsterförbundet.

Diskussion om artikeln