Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Pimpelfiskarens överraskning: Hittade drunknad älg i Pojo

Från 2016
Uppdaterad 04.05.2016 09:27.
Huvudet av en död älg under isen, öronen ovanför isen, snö.
Bildtext Älgens huvud syns under isen.
Bild: Yle/Pia Santonen

Det ligger en drunknad älg i grunt vatten i en liten tjärn i Pojo i Raseborg, endast ett stenkast från Påminne slalombacke som nyss öppnat för vintern.

Synen är speciell: Vattnet i Lillforspotten har frusit till is men älgens rygg syns ovanför ytan. Under den klara isen kan man se resten av djuret, också älgens långa mule.

Liknade en sten

Det var fritidsfiskaren Elias Haro från Helsingfors som på lördagen gjorde den konstiga upptäckten. Han hade tillsammans med sin studiekamrat kommit till Pojo för se om isen bär och om det kommer fisk.

Nära stranden fick Haro syn på något som liknade en sten.

- Den där har inte varit där tidigare, tänkte jag, berättar Haro som studerar akvatiska vetenskaper vid Helsingfors universitet.

Han och kamraten är båda ivriga pimpelfiskare. De vandrade långsamt framåt längs med stränderna och borrade nya hål i isen. Någon fisk fick de inte.

När de småningom kom fram till ”stenen” märkte de att det i själva verket var ryggen till en älg.

- Där stod vi och himlade oss en stund och undrade över vad som hade hänt djuret, förklarar Haro.

I vanliga fall är älgen en duktig simmare. Där som älgen nu ligger är vattnet grunt, ungefär en meter.

”Älgen var skadad”

Dagen därpå, på söndagseftermiddagen, har två naturfotografer fått nys om isälgen och de är på plats för att dokumentera den.

Heikki Willamo och Leo Vuorinen från Karislojo är kända för sina naturfotografier och böcker om naturen i Finland.

Två män står på isen med kameror på stativ. En del av en död älg syns ovanför isen.
Bildtext Naturfotografen och författaren Heikki Willamo tillsammans med Leo Vuorinen vid isälgen. Willamo har samarbetat med Vuorinen bland annat när de gjorde en bok om Berguven, Huuhkajavuorella.
Bild: Yle/Pia Santonen

Männen har ställt sina stativ på isen. De har sopat isen och älgens päls ren från snö med en liten grön borste som de har med sig. Det är en utmaning att få klara bilder av älgen då det hela tiden faller mera lätt snö. Borsten är i flitigt bruk.

Willamo säger att han nog sett drunknade älgar tidigare men någon vanlig syn är de inte.

Han kan inte uppskatta hur länge älgen har varit i vattnet. Inget på isen visar att älgen skulle ha kämpat för att ta sig upp. Willamo gissar att älgen har drunknat redan innan isen lade sig.

En död älg som ligger delvis under isen.
Bildtext Älgen har varit i vattnet innan det frös, tror Heikki Willamo.
Bild: Yle/Pia Santonen

Men det är svårt att säga varför älgen drunknade.

- Älgen är van vid vatten. Hade den här älgen varit frisk skulle den ha tagit sig upp ur vattnet utan några som helst problem.

Willamo tror därför att älgen var skadad när den drunknade. Älgen kan ha skadats i en kollision. Väg 111 löper endast ett hundratal meter från Lillforspotten.

Ett annat alternativ är att älgen har skadats av en jägares skott.

”Inga rovdjur”

Willamo tror däremot inte att isälgen i Lillforspotten har fallit offer för vargar eller andra rovdjur. Diskussionen om vargar är högaktuell också i Västnyland. Men Willamo understryker att det nu inte finns skäl att koppla till den debatten.

- Jag tror inte det är frågan om rovdjur. Det syns inga tecken på att andra djur på älgen eller platsen.

Ett litet vatten med is- och snötäcke, i förgrunden syns en del av en död älg genom isen, i bakgrunden en brygga, skog.
Bildtext Lillforspotten är en liten tjärn i Åminnefors i Pojo.
Bild: Yle/Pia Santonen

Om vargar skulle ha varit efter älgen, skulle de inte ha lämnat djuret utan rivit sönder det, tror Willamo. Nu verkar älgen helt oskadd till de delar som syns både ovanför och under isen.

Han vet heller inte vad som nu händer med kadavret. Att få upp det ur vattnet och isen skulle vara ett stort jobb. Det kan väl ligga kvar över vintern, tror Willamo.

Fiskars: Älgen tas inte upp

Det är Fiskarsbolaget som äger Lillforspotten. Viltchefen på Fiskars Thomas Stenström tror att älgen har skadats i en trafikolycka. Några planer att ta upp djuret finns inte.

- Som det nu ser ut föranleder det här inga åtgärder. Det ruttnar också mycket annat i potten.

Artikeln kompletterades måndagen den 4 januari med kommentaren från Fiskars viltchef. Samtidigt ändrades termen pilkfiskare till pimpelfiskare.